BlogglistorFastigheter


Hem & Inredning
Vi hoppas att din upplevelse på bloggen har varit bra.
Vi tar tacksamt emot din röst genom att du klickar på Byggahus & Vi Bygger Hus klicka på logon (nytt fönster öppnas). Röstningen sker genom att du klickar på stjärnorna.


Vi som bygger

Bygg egen vedeldad pizzaugn…

Det är bara att sätta igång. För den sugne pizzaugnsmakaren finns en alldeles utmärkt video på YouTube och här följer kort beskrivning med råd och tips om mitt vedugnsbygge.
Jag har byggt en klassisk pizzaugn med skorsten. Skorstenen är placerad långt fram på ugnen,detta för att optimera förbränningen och behålla värmen länge i ugnen. En bottenplatta i betong utgör grunden för denna ugn. Ugnen murades upp med eldfast bruk,isolerade vermikulit och därefter putsades utsida med eldfast bruk.
Skärmavbild 2017-07-31 kl. 11.30.04Klicka på bilden och se en kort film.
Steg 1. Bygg form i plywood till bottenplatta som gjuts i betong.
Steg 2. När bottenplattan härdat återanvänder jag formen och sågar ur hål till pilatesbollen. Som stöd/ben använder jag betong block. Sågar ut två halvcirklar vilka motsvarar ungsöppningen och ytterligare en större till gjutformen. Klipper till form av bordsunderlägg i plast som skruvas fast i plywooden. Klär pilatesbollen med plast och tejpar ihop boll och form för ungsöppningen.formbygge
Steg 3. Blandar Finja Eldfast Betong och Vernikulit 50/50 som läggs mot pilastesbollen i en ring ca 10 cm upp på bollen. Låter det härda i 8 timmar.1gjuning
Steg 4. 2dra gjutningen låter det härda i 24 timmar.2gjutning
Steg 5. 3dje gjutningen gör klart hela pilatesbollen.3gjutning
Steg6. Sågar till eldfast tegel för botten inne i ugnen,kanten täcks med betong och vermikulit och ugnen lyfts på.
Slutligen Putsar ugnen med Finja eldfast betong.
Specifikationer:
Bränsle:Ved
Bredd:58 cm
Djup:66 cm
Höjd (utan skorsten):40 cm
Inre diameter:50×50 cm
Vikt:ca 100 kg
Ugnsluckan:H 25 cm x B 28 cm
Jag har byggt stenugnen på en bordsskiva av armerad betong som placerats på IKEA Bekväm rullbord. Du kan naturligtvis mura ett underrede av tegelstenar,lättbetong eller annat material. Det viktigaste är att underlaget,alltså den skiva som ugnen står på,verkligen tål hög värme. Den ska förstås också vara så stark att den tål vikten av stenugnen.
Vermikulit (eng. vermiculite) är främst avsett att användas som stödjande isoleringsmaterial kring insatsrör i befintliga skorstenar men har även många andra användningsområde. Vermikulit fixerar röret och minskar temperaturförlusterna på rökgaserna tack vare dess unika isoleringsförmåga,detta gör att man minskar risken för kondensbildning i skorstenen.
Vermikulit är poröst samt fuktighetsbevarande och används bland annat vid växtförökning och i terrarium. Vermikulit används även som absorberande medel vid bl.a transport av farligt gods när det gäller flytande ämnen. Används även som stötdämpande material vid transport av känsliga varor.
Brandklass:Obrännbart
Temp:+1100°C
 Material till ugnen finns – eller kan beställas – på närmaste byggvaruhus:
Rökrör Harvia 0,5 Rostfritt 115mmK-Rauta 399;-
Regnskydd Havia för rökrör 115mm RostfrittK-Rauta 399;-
Finja Eldfast Bruk 8×129:-ByggMax1032;-
Vermikulit Storlek:2-4mmSoliduct 358;-
Eldfasttegel 230x114x32 11 stenar a 32,51 358;-
Formplywood ByggMax 399;-
Regel 5 m 45x45mm   35;-
Finja Grovbetong 0-8mm 25 kg   55;-
ArmeringsnätByggMax   70;-
ArmeringsjärnByggMax   25;-
Pilatesboll 65 cmJula   100;-
RöktermometerClas Ohlson    99;-
IKEA Bekväm Rullbord  IKEA   399;-
Totalt
3 728;-
Bruket ska få tid att härda innan du använder din nya stenugn. Låt bruket härda drygt en vecka innan du eldade försiktigt med lite briketter så att du inte tokeldar. När du sedan sett att allt fungerar så är det väl nästan givet att du bakar ett par pizzor.
En vedugn är en säker stämningshöjare med hög mysfaktor.
Utbyter gärna idéer med andra pizzanördar.

Kommentera

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href=""title=""><abbr title=""><acronym title=""><b><blockquote cite=""><cite><code><del datetime=""><em><i><q cite=""><strike><strong>

Current month ye@r day *