BlogglistorFastigheter


Hem & Inredning
Vi hoppas att din upplevelse på bloggen har varit bra.
Vi tar tacksamt emot din röst genom att du klickar på Byggahus & Vi Bygger Hus klicka på logon (nytt fönster öppnas). Röstningen sker genom att du klickar på stjärnorna.


Vi som bygger

Mat &Dryck

Vinkällare i huset innebär att jag måste köpa vin till lagring …
Här har jag tänkt skriva om våra vinkällarplaner och vininköp. Tipsa om goda och prisvärda viner. Det blir helt säkert en del enkla,läckra recept med vinförslag samtidig som jag vill undvika tillkrånglad vinsnobb-jargong. Jag vill inspirera dig till att skapa mat &dryck upplevelser med entusiasm och självförtroende.
Några av texterna är utdrag från min senaste bok Drycker på menyn.
LAGRA VIN Alla viner vinner inte på att lagras,och hur länge ett vin kan lagras beror på faktorer som temperaturen i  källaren,  årgången,  vinet,  kvaliteten,  druvblandningen etc.  Det är i princip omöjligt att säga exakt hur länge ett vin ska lagras,utan man får prova sig fram.
Många viner vinner dock på att lagras några år i flaskan,och en del viner mår till och med bra av lagring under flera decennier. De unga,bäriga,friska och fruktiga dofterna försvinner under lagringen,samtidigt som vinet utvecklar kraftigare,nyansrikare och komplexare dofter. Traditionellt ska vinflaskor lagras liggande och mörkt i en temperatur på 10–14 °C. Är det varmare mognar vinet snabbare,medan svalare lagring ger en långsammare utveckling. Vinet tar emellertid ingen skada av mindre skillnader och allt mellan 8 och 20 °C går bra. Det viktigaste är att temperaturen är jämn.
Vår vinkällare är ett betongrör med betongtrappa och glaslucka som gör det möjligt att titta ner…Nyfiken? Ta en titt här
Luftfuktigheten ska också ligga runt 60–80 procent. Om luftfuktigheten är för låg kan korkarna torka,och om den är för hög kan etiketten mögla. Samtidigt finns det de som hävdar att det räcker med att flaskan lagras liggande för att korken ska hålla sig.
Om du inte har tillgång till en vinkällare får du leta rätt på den optimala lagringsplatsen i din bostad. Under en kortare period fungerar garderoben bra. Några år bland kläder,skor och tennisracket. Det ska vara mörkt och den ideala temperaturen är 10-14°C. Garderober mitt i huset håller ofta en jämnare temperatur än de mot ytterväggen.
De flesta viner är dock färdiga att drickas så snart de har buteljerats.
Muscovadogrillad lax med jordgubbssallad
Otroligt häftiga smakkombinationer –jordgubbarna,osten och rödlöken bryter mot varandra på ett suveränt sätt. Supergott till den muscavadogrillade laxen.
MUSCAVADOGRILLAD LAX
Ingredienser; 700 g färsk laxfilé med skinn 2 msk mörk muscovadosocker (eller brun farin) 1 msk flingsalt 2 tsk malen spiskummin 2 tsk malen koriander 1 krm malen chilipeppar 1 krm nymalen svartpeppar
Gör så här 1. Bena ur laxen med en pincett. Låt skinnet sitta kvar. Skär laxen i 4 portionsbitar. 2. Blanda socker,salt och kryddor. Klappa in blandningen på ovansidan av laxbitarna. 3. Grilla med skinnsidan ner först,ca 4 minuter. Vänd,lägg på lock och grilla försiktigt i ett par minuter på den andra sidan. Laxen får gärna ha en lite rå kärna i mitten.
JORDGUBBSALLAD
Ingredienser; 250 g jordgubbar 150 g babyspenat 1/2 rödlök 1 dl svarta kalamtaoliver 100 g grekisk fetaost flingsalt,nymalen svartpeppar 3 msk kallpressad raps- eller olivolja 1 msk hallonbalsamvinäger (eller vanlig balsamvinäger)
Gör så här 1. Skölj och snoppa jordgubbarna och skär dem i skivor. 2. Skölj och torka spenaten. 3. Skala och strimla rödlöken fint. 4. Blanda allt i en skål med oliver och smulad fetaost. Tillsätt 1 tsk salt och 1 krm peppar. 5. Vispa ihop rapsolja med hallonbalsamvinäger. Häll över salladen och blanda noggrant. Servera genast till den muscavado grilladelaxen,gärna med en bit bröd.
Vintips Den skarpa smaken av getost passar bra med ett svalkande glas med Sauvignon Blanc…  super gott! Kan tipsa om ett verkligt prisvärt vin Sauvignon Blanc,Les Fumées Blanches,Sauvignon Blanc.  För 73 kr får du ett härligt torrt friskt vin med aromatisk smak av lime och päron. Det finns även på 3 liters box för 212 kr!
Druvan Sauvignon Blanc är ofta enkel att känna igen,och det sägs att vinet doftar som ”kattkiss på en krusbärsbuske”. För att utveckla denna beskrivning något doftar den av svartvinbärsblad,  krusbär,  fläder,  nässlor och gräs om druvan har odlats i ett svalt klimat. I varmare klimat är den svårare att känna igen,med toner av exotiska frukter,kiwi och ananas. Vinerna är nästan alltid torra med hög syra och de vinner sällan på fatlagring.
Sauvignon Blanc passar som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur. En klassisk kombination är till getost (chèvre) men även till sallad och kyckling.
CHAMPAGNE Champagne är en av de få vita viner som vinner på lagring,vilket gör det roligt att prova olika årgångar.  Nyansrikedomen i en vällagrad årgångschampagne är sagolik. Men ett glas champagne,vilken som helst kan förändra grå vardagsstämning till festlighet.
Champagne är en mycket gammal fransk provins,belägen omkring 150 kilometer nordost om Paris. Namnet Champagne kommer från latin och betyder öppet fält eller landskap,och det beskriver landskapets utseende.
Viner från kallt klimat har bubblat sedan urminnes tider,vare sig man ville det eller inte. Det kalla klimatet i champagne gav de naturliga förutsättningarna för efterjäsning och därmed bubblor i vinet men det var inget som eftersträvades till en början. Efterjäsningen uppstod då vinerna,som hade sparats över vintern,började jäsa på nytt när vårvärmen kom,och det bildades koldioxid som gav vinet bubblor.
Druvorna
Chardonnay är en grön druva som ger syra,vilket gör champagnen lagringsduglig.
Pinot Noir är en blå druva som ger ryggrad och struktur i champagneblandningarna.
Pinot Meunier är en blå druva som är släkt med Pinot Noir. Pinot Meunier står ofta för fruktsmak med en ton av rostat eller nybakat bröd och karamell. Vinet är mindre syrligt,mindre livaktigt och mindre sofistikerat än det från Pinot Noir.

 

De allra flesta champagner är blandningar av druvorna,oftast med proportionerna två tredjedelar blå druvor och en tredjedel gröna.
Olika typer av champagne Det finns två olika stilar av champagne:den mörka,mustiga,cigarrdoftande och brödiga samt den lätta,charmfulla,eleganta,stiliga,uppfriskande och mineraliska. Dofterna i champagne är ofta cigarr,mörkchoklad,nötter,grädde,hav,tång och mogna gula äpplen,friska gröna sommaräpplen,mineraler,persikor,rosor och citrusfrukter samt yoghurt.
Standardchampagne är alltid årgångslös och bör vara lättdrucken och hålla husstilen. Enligt lag får en standardchampagne tidigast säljas efter 15 månaders lagring och flaskan måste minst innehålla 10 procent alkohol.

 

I årgångschampagne måste 80 procent av druvmusten komma från det angivna året som dessutom är utskrivet på etiketten. Alkoholhalten måste minst vara 11 procent och vinet får tidigast säljas efter 3 års lagring på butelj.

 

 

Prestigechampagne är firmans dyraste viner och de ska alltid vara en essens av det allra bästa som producenterna har,med en lång lagringstid.

 

Mitt val vid verkligt speciella tillfällen Comtes de Champagne Taittinger Rosé! Vacker rosa färg med små fina bubblor som skapar ett lyxigt mousse. Doften är kraftig och intensiv med fruktiga och blommiga dofter av hallon och viol. Smaken är fyllig och rund med inslag av gula persikor och äpple. Ett rikt,mjukt och komplext vin men som ändå är lätt att dricka.
Champagnetips: Betydligt överkomligare i pris är viner från producenter Launois,Pierre Peters,Guy Charlemagne och André Jacquart.

 

Den lyxigaste av drycker ska givetvis inmundigas av de lyxigaste av maträtter. .. En klassiker till champagne är ostron,men även kaviar som passar bäst till torra och lätta Chardonnaybaserade varianter. I större delen av världen serveras champagne som en aperitif,men i Frankrike drick den ofta till desserten. Det är dock underligt eftersom socker är den torra champagnens fiende,och torr champagne smakar ofelbart surt till desserter. Den som ändå vill dricka champagne till dessert bör välja en söt champagne. Den enda dessert som passar till champagne är jordgubbar,men då utan några tillbehör. Mer lyckade kombinationer är med grönsaksrätter,fisk och skaldjur som lyfts upp av den eleganta champagnen. Akta dig för rätter med mycket syra eftersom citrusfrukter med champagne eller starka vinägersåser ger ett surt intryck. Ostron och champagne är en klassiker,liksom champagne och rysk kaviar. Alla skaldjur passar till champagne. Lax och platta fiskar med vitvinssås samt lättrökt fisk passar bra med champagner med lätt rostade toner. Tryffel,sparris och japansk och asiatisk mat går också bra med champagne.

 

När du lagrar champagne är det bra att känna till att magnumbuteljerna utvecklas långsammast och halv flaskor snabbast. Det beror på att relationen mellan luft och vin i en magnumbutelj helt enkelt är den optimala för en långsam och fin utveckling. För mycket luft i förhållande till vinmängden ger alltså en snabbare utveckling.

 

Årgångstabellen nedan ger vägledning om hur vädret påverkade kvaliteten på druvorna,och därmed vinerna,i Champagne. Betygskalan går från 1 till 5 (5 anger högsta kvalitet).
ÅRGÅNG
BETYG
BESKRIVNING
2011
?
Det blev en svår start på växtsäsongen. En torr och kall vinter följdes av en regnig vår,som i och för sig fyllde på vattenreserverna. Juni var relativt kall,speciellt nattetid. Augusti var torr och varm,vilket var välkommet. Skörden blev frisk och av god kvalitet och många förväntas göra vintage-champagne.
2010
?
Trots en del mycket bra chardonnay,är osannolikt att det blir en deklarerad årgång.
2009
4
Det blev en svår start på växtsäsongen. En torr och kall vinter följdes av en regnig vår,som i och för sig fyllde på vattenreserverna. Juni var relativt kall,speciellt nattetid. Augusti var torr och varm,vilket var välkommet. Skörden blev frisk och av god kvalitet och många förväntas göra vintage-champagne.
2008
3
Årgången var nära ett misslyckande. Det började med kallt vårväder och mycket regn. Juni var svängig med kallt och varmt om vartannat som ledde till en ojämn blomning och sedermera en mindre skörd än 2007. En nära förestående misslyckad årgång,räddades av ett mycket fint septemberväder och en rätt hyfsad skörd kunde bärgas.
2007
3
Den varma våren ledde till en tidig knoppning. Föväntningar på en mycket tidig skörd fick revideras efter sommaren,som var både kall och regnig. Hagelstormar hade en stor förödelse på vissa håll. Generellt inget vintage-år,men kvaliteten på skörden blev trots allt något bättre än förväntat. Inget bra chardonnay år,men pinot noir klarade sig över förväntan.
2006
4
Detta är ett helt klart ett år för chardonnay,eftersom båda pinotdruvorna attackerades i stor utsträckning av röta. En noggrann vinmakare med strikt druvurval kan dock göra bra ifrån sig även med blå druvor detta år. Ett bra betyg tack vare kvaliteten på chardonnay.
2005
4
Väderförhållandena var mycket bra. En frisk och bra skörd. Kvaliteten på chardonnay och pinot noir,tyder på årgångschampagne,trots problem med mognad och röta för pinot menuier.
2004
4
En mycket bra säsong överlag. Visst problem med svampangrepp på främst chardonnay. En perfekt höst erbjöd idealförhållanden,liten nederbörd och svala nätter. Hög kvalitet,koncentrerade men balanserade viner i frukt och syraavseende. Stor potential och säkert årgångschampagne för de flesta producenter.
2003
3
Våren började lysande,men frost och snö i mitten av april förstörde en stor del av knoppningen. Maj och juni var varma,viss förstörelse av lokala hagelstormar i juni. Resten av säsongen förblev väldigt varm och torr och den friska skörden blev rekordtidig. Ovanligt hög koncentration,men låg fruktsyra.
2002
5
Först såg det ut att bli en upprepning av fjolårets dåliga väder. Regnet vräkte ner i slutet av augusti och röta spred sig i vingårdarna. Odlarna befarade det värsta,men i början av september slutade det regna. Klasarna torkade och rötan försvann. Därefter hände något ovanligt för Champagne. Druvorna skrumpnade (passerillage) och blev koncentrerade. Det soliga vädret fortsatte in i oktober och allt tyder på att detta blir ett bra –om än speciellt –år för årgångschampagne.
2001
1
Ett mycket problematiskt år. Det regnade oavbrutet under skörden och de få druvorna höll låg kvalitet. Förmodligen kommer de flesta producenter att låta bli att göra någon årgångschampagne.
2000
2
En problematisk årgång som kunde ha slutat sämre,om inte vädret hade blivit bra under själva skörden.
Vill du lära dig mer om champagnens historia,områden,tillverkare,personligheter och hur du får ut mest av dina bubblor? Hör av dig!

 

 

TAGLIATELLE med tryffel,svamp &primörer
Ingredienser;200 g valfri färsk svamp 1 morot 1 palsternacka ½ finhackad shalottenlök 1 bit parmesan 2 tsk tryffelolja eller tryffelhackad ärtskott 1 msk flytande kycklingfond salt /peppar.
Gör så här;1.  Koka valfri pasta och kyl ner. 2. Skär grönsakerna och svampen i bitar. Fräs med den hackade shalottenlöken. 3. Häll på grädde och kycklingfond och låt koka ihop ca 2 min. 4. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner pastan. Servera med riven parmesan och ärtskott. Sååå enkelt och sååå gott.
Vintips Castel Forte Ripasso pris 79 kr…Galet mycket vin för pengarna…
Castel Forte Ripasso har rubinröd färgnyans med mörkröd kant och härlig doft av körsbär och björnbär. Vinet har pigg och smakfullt syra som är väl integrerad med vinets fruktighet. Smaken är fyllig med inslag av körsbär,mandel och torkad frukt. Elegant kraft – med rena körsbärs och björnbärstoner,  inget av det syltiga söta som så många Ripasso tenderar att ha.
Druvorna kommer från vinfält som är belägna i fem Valpolicella Classico distrikt:   Marano,  Negrar,  Fumane,  Sant’Ambrogio and San Pietro Incariano. Druvor:  Corvina 50% Rondinella 25,Molinara 15% Negrara 10%. Druvorna jäser i 12 dagar i ståltank i 25 grader och med konstant skalkontakt. I slutet av mars året efter jäser detta vin en gång till med skalresterna från amaronevin. Vinet är lagrat på slovenska fat i ett år.
Vad är Ripasso &Valpolicella Classico?
Det innebär att vinet genomgår en andra jäsning på skalresterna från Amarone-produktionen. Den andra jäsning ger ett fylligare vin med mer tanniner och struktur.
Valpolicella (Classico) är ett område i den italienska provinsen Verona,öster om Gardasjön. Där produceras lätta till medelfylliga rödviner gjorda av en blandning av flera druvor. Den huvudsakliga druvan är Corvina.

SAM_6683

JORDÄRTSKOCKSMOUSSE MED RÄKOR (6 portioner)
masiLevarieSoaveClassico6 jordärtskockor (potatisstora)
1 bit rotselleri
50 g smör
salt och peppar
400-500 g oskalade räkor
75 g smör
1 vitlöksklyfta
1 cm röd pepparfrukt
basilika
Skala och koka rotsellerin och jordärtskockorna mjuka,cirka 20–25 minuter. Mosa de kokta rotsakerna med smöret och smaksätt med salt och peppar. Skala räkorna och trä upp dem på stålpinnar eller tandpetare. Smält smöret. Häll upp den varma moussen i sex glas. Häng pinnen med räkor på glaset och ringla det smälta smöret över räkorna och moussen. Servera med finhackad vitlök,pepparfrukt och färsk basilika. Och ett glas Masi Levarie Soave Classico.
SAM_6688
HALSTRAD SKALDJURSTARTAR MED STEKTA GRÖNSAKER OCH VINVINSÅS MED LAXROM (6 portioner)
400 g lax
175 g skalade räkor (i lag)
175 g kräftstjärtar (i lag)
6 stora pilgrimsmusslor
1/2 mango
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
peppar
Mixa lax med vitlök till en grovhackad smet i matberedaren (använd kniven). Dela räkor och kräftstjärtar i bitar men inte för smått för det är gott med tuggmotstånd. Skala mango och skär den i fina små tärningar. Pilgrimsmusslorna delas också i bitar (tre till sex bitar/mussla beroende på storlek) och stek dem kvickt,en halv minut på varje sida. Blanda sedan ner alltsammans i laxsmeten. Salta och peppra. Forma sex biffar av smeten och grilla dem hastigt i en grillpanna,cirka en minut på varje sida.
Stekta grönsaker
(6 personer)
200 g sockerärter
200 g haricots verts
3 fänkål
1/2 spetskålshuvud eller vitkål
2 röda paprikor
1 knippe salladslök
100 g mangold
olja
salt och peppar
Skär grönsakerna i inte alltför små bitar. Stek i oljan på hög värme i 3–5 minuter.Salta och peppra.
Vitvinssås med laxrom (6 personer)
(6 personer)
5 msk hackad scharlottenlök
3 dl vitt vin
100 g smör
2 dl crème fraiche
75 g laxrom
Koka ihop vin och lök. Reducera tills det är 2–3 msk av vätskan kvar. Sila bort löken och tillsätt smöret i tärningar lite i taget och vispa allteftersom. Tillsätt crème fraiche och använd stavmixern för att skumma upp såsen. Såsen får inte koka. Sist i med laxrommen och därefter är såsen färdig att serveras tillsammans med en halstrad skaldjurstartar,grönsaker och ett glas champagne.
Nivole Moscato d'AstiHallondessert med vit choklad till den rekommenderar jag Nivole Moscato d’Asti,ett sötfriskt och pärlande dessertvin från Piemonte. Innehåller endast 5% alkohol och smakar päron,honung och fläder. Serveras vid 6-8 grader.
Sockerkaka (12 bitar)
100 g smör
1 1/2 dl mjölk
3 ägg
3 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
1 msk vanlijsocker
2 tsk bakpulver
smör och ströbröd till formen
Vaniljgrädde (portioner)
1/2 vaniljstång
3 dl vispgrädde
3 tsk florsocker
1 l hallon
40 g vit choklad
1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa form som rymmer ca 2 L.
2. Smält smöret och blanda i mjölken.
3. Vispa ägg och strösocker pösigt. Häll i det smälta smöret och mjölken.
4. Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i smeten.
5. Häll upp smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen 50-55 min. Prova med en sticka om den är färdig. Vänd upp kakan på ett fat och låt den svalna under formen.
6. Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna och lägg i en skål tillsammans med grädde och florsocker. Vispa grädden lätt.
7. Skölj av hallonen och låt dem torka på en handduk. Bred ut en spegel med grädde på tallrikarna. Lägg på hallon och riv över sockerkakan den vita chokladen.