Bygg egen vedeldad pizzaugn…

Klicka på bilden och en kort film spelas upp.

Det är bara att sätta igång. För den sugna pizzaugnsmakaren finns en alldeles utmärkt video på YouTube och här följer kort beskrivning med råd och tips om mitt vedugnsbygge.

Jag har byggt en klassisk pizzaugn med skorsten. Skorstenen är placerad långt frampå ugnen, detta för att optimera förbränningen och behålla värmen länge i ugnen. En bottenplatta i betong utgör grunden för denna ugn. Ugnen murades upp med eldfast bruk, isolerade vermikulit och därefter putsades utsida med eldfast bruk.

Steg 1.
Bygg form i plywood till bottenplatta som gjuts i betong.

Steg 2.
När bottenplattan härdat återanvänder jag formen och sågar ur hål till pilatesbollen. Som stöd/ben använder jag betongblock. Sågar ut två halvcirklar vilka motsvarar ugnsöppningen och ytterligare en större till gjutformen. Klipper till form av bordsunderlägg i plast som skruvas fast i plywooden. Klär pilatesbollen med plast och tejpar ihop boll och form för ugnsöppningen.

Steg 3.
Blandar Finja Eldfast Betong och Vernikulit 50/50 som läggs mot pilastesbollen i en ring ca 10 cm upp på bollen. Låter det härda i 8 timmar.

Steg 4.
Andra gjutningen låter det härda i 24 timmar.

Steg 5.
Tredje gjutningen gör klart hela pilatesbollen.

Steg 6.
Sågar till eldfast tegel för botten inne i ugnen, kanten täcks med betong och vermikulit och ugnen lyfts på.

Slutligen Putsar ugnen med Finja eldfast betong.

Specifikationer:
Bränsle: Ved
Bredd: 58 cm
Djup: 66 cm
Höjd (utan skorsten): 40 cm
Inre diameter: 50×50 cm
Vikt: ca 100 kg
Ugnsluckan: H 25 cm x B 28 cm

Jag har byggt stenugnen på en bordsskiva av armerad betong som placerats på IKEA Bekväm rullbord. Du kan naturligtvis mura ett underrede av tegelstenar, lättbetong eller annat material. Det viktigaste är att underlaget, alltså den skiva som ugnen står på, verkligen tål hög värme. Den ska förstås också vara så stark att den tål vikten av stenugnen.

Vermikulit (eng. vermiculite) är främst avsett att användas som stödjande isoleringsmaterial kring insatsrör i befintliga skorstenar men har även många andra användningsområde. Vermikulit fixerar röret och minskar temperaturförlusterna på rökgaserna tack vare dess unika isoleringsförmåga, detta gör att man minskar risken för kondensbildning i skorstenen.

Vermikulit är poröst samt fuktighetsbevarande och används bland annat vid växtförökning och i terrarium. Vermikulit används även som absorberande medel vid bl.a. transport av farligt gods när det gäller flytande ämnen. Används även som stötdämpande material vid transport av känsliga varor.

Brandklass: Obrännbart
Temp: +1100°C

Bruket ska få tid att härda innan du använder din nya stenugn. Låt bruket härda drygt en vecka innan du eldade försiktigt med lite briketter så att du inte tokeldar. När du sedan sett att allt fungerar så är det väl nästan givet att du bakar ett par pizzor.

Material till ugnen finns – eller kan beställas – på närmaste byggvaruhus:

Rökrör Harvia 0,5 Rostfritt 115mm K-Rauta 399:-
Regnskydd Havia för rökrör 115mm Rostfritt K-Rauta  399:-
Finja Eldfast Bruk 8×129:- ByggMax  1 032:-
Vermikulit Storlek: 2-4mm Soliduct  358:-
Eldfasttegel 230x114x32 11 stenar a 32,51  358:-
Formplywood ByggMax  399:-
Regel 5 m 45x45mm  35:-
Finja Grovbetong 0-8mm 25 kg  55:-
Armeringsnät ByggMax  70:-
Armeringsjärn ByggMax  25:-
Pilatesboll 65 cm Jula  100:-
Röktermometer Clas Ohlson  99:-
IKEA Bekväm Rullbord IKEA  399:-
Totalt  3 728:-

En vedugn är en säker stämningshöjare med hög mysfaktor.

Jag utbyter gärna idéer med andra pizzanördar.

Share on FacebookPin on PinterestGoogle+Tweet about this on TwitterEmail to someone

4 Replies to “Bygg egen vedeldad pizzaugn…”

 1. Hej Henrik,
  Jag har eldfasttegel 230x114x32 mm ovanpå 35 mm betongplatta med armering. Det blir perfekta bottnar i förhållande till bakning på ovansidan. Givetvis så varierar baktiden med temperatur i ugnen. Lycka till! //Lajla

 2. Hur fungerar betongbotten när du bakar pizzorna? Jag har byggt en enklare pizzaugn-variant i en modifierad klotgrill. Där har jag eldfast tegel som botten och den blir alldeles för varm när jag eldar på, och bränner botten väldigt snabbt (30-40 sek). Tänkte bygga en riktig ugn enligt din modell och vill verkligen ha rätt material i botten 🙂

 3. Kul… Om konsistensen blev torr tog jag lite extra vatten i blandningen.
  Lycka till!

 4. Snygg ugn tack för tipset
  Bygger en egen nu
  Svårt med konsistensen på betong och vermikulit
  Mvh Johan

Kommentera