Bygg egen vedeldad pizzaugn…

Klicka på bilden och en kort film spelas upp.

Det är bara att sätta igång. För den sugna pizzaugnsmakaren finns en alldeles utmärkt video på YouTube och här följer kort beskrivning med råd och tips om mitt vedugnsbygge.

Jag har byggt en klassisk pizzaugn med skorsten. Skorstenen är placerad långt frampå ugnen, detta för att optimera förbränningen och behålla värmen länge i ugnen. En bottenplatta i betong utgör grunden för denna ugn. Ugnen murades upp med eldfast bruk, isolerade vermikulit och därefter putsades utsida med eldfast bruk.

Steg 1.
Bygg form i plywood till bottenplatta som gjuts i betong.

Steg 2.
När bottenplattan härdat återanvänder jag formen och sågar ur hål till pilatesbollen. Som stöd/ben använder jag betongblock. Sågar ut två halvcirklar vilka motsvarar ugnsöppningen och ytterligare en större till gjutformen. Klipper till form av bordsunderlägg i plast som skruvas fast i plywooden. Klär pilatesbollen med plast och tejpar ihop boll och form för ugnsöppningen.

Steg 3.
Blandar Finja Eldfast Betong och Vernikulit 50/50 som läggs mot pilastesbollen i en ring ca 10 cm upp på bollen. Låter det härda i 8 timmar.

Steg 4.
Andra gjutningen låter det härda i 24 timmar.

Steg 5.
Tredje gjutningen gör klart hela pilatesbollen.

Steg 6.
Sågar till eldfast tegel för botten inne i ugnen, kanten täcks med betong och vermikulit och ugnen lyfts på.

Slutligen Putsar ugnen med Finja eldfast betong.

Specifikationer:
Bränsle: Ved
Bredd: 58 cm
Djup: 66 cm
Höjd (utan skorsten): 40 cm
Inre diameter: 50×50 cm
Vikt: ca 100 kg
Ugnsluckan: H 25 cm x B 28 cm

Jag har byggt stenugnen på en bordsskiva av armerad betong som placerats på IKEA Bekväm rullbord. Du kan naturligtvis mura ett underrede av tegelstenar, lättbetong eller annat material. Det viktigaste är att underlaget, alltså den skiva som ugnen står på, verkligen tål hög värme. Den ska förstås också vara så stark att den tål vikten av stenugnen.

Vermikulit (eng. vermiculite) är främst avsett att användas som stödjande isoleringsmaterial kring insatsrör i befintliga skorstenar men har även många andra användningsområde. Vermikulit fixerar röret och minskar temperaturförlusterna på rökgaserna tack vare dess unika isoleringsförmåga, detta gör att man minskar risken för kondensbildning i skorstenen.

Vermikulit är poröst samt fuktighetsbevarande och används bland annat vid växtförökning och i terrarium. Vermikulit används även som absorberande medel vid bl.a. transport av farligt gods när det gäller flytande ämnen. Används även som stötdämpande material vid transport av känsliga varor.

Brandklass: Obrännbart
Temp: +1100°C

Bruket ska få tid att härda innan du använder din nya stenugn. Låt bruket härda drygt en vecka innan du eldade försiktigt med lite briketter så att du inte tokeldar. När du sedan sett att allt fungerar så är det väl nästan givet att du bakar ett par pizzor.

Material till ugnen finns – eller kan beställas – på närmaste byggvaruhus:

Rökrör Harvia 0,5 Rostfritt 115mm K-Rauta 399:-
Regnskydd Havia för rökrör 115mm Rostfritt K-Rauta  399:-
Finja Eldfast Bruk 8×129:- ByggMax  1 032:-
Vermikulit Storlek: 2-4mm Soliduct  358:-
Eldfasttegel 230x114x32 11 stenar a 32,51  358:-
Formplywood ByggMax  399:-
Regel 5 m 45x45mm  35:-
Finja Grovbetong 0-8mm 25 kg  55:-
Armeringsnät ByggMax  70:-
Armeringsjärn ByggMax  25:-
Pilatesboll 65 cm Jula  100:-
Röktermometer Clas Ohlson  99:-
IKEA Bekväm Rullbord IKEA  399:-
Totalt  3 728:-

En vedugn är en säker stämningshöjare med hög mysfaktor.

Jag utbyter gärna idéer med andra pizzanördar.

30 svar till “Bygg egen vedeldad pizzaugn…“

  1. Hej Petra,
    Nej jag har inte provat att baka bröd i pizzaugnen. Temperaturen håller men sjunker efter ca 20-30 min. Då man bakar pizza tar det mindre än en minut mao så kan jag inte uttala mig om brödbakning i ugnen.
    Allt gott! //lajla

  2. Spännande projekt! Jag är intresserad av att bygga en ugn som funkar både som bröd och pizzaugn. Allra helst hade jag velat kunna använda den även till annat, exempelvis större köttbitar. Under ett besök i Bolivia besökte jag en familj vars murade ugn gick att använda både till brödbak och att ugnslaga hela spädgrisar. Grisen lades på en hemmagjord längre plåt som fördes in i ugnen. Kolen hade inte rakats ut ur ugnen utan låg o glödde i ytterkanterna medan grisen lagades mitt i ugnen. Som du säkert förstår var ugnen lite större än en pilatesboll 😉
    Frågor: Har du testat att baka bröd i din pizzaugn?
    Vad får du för temperatur i ugnen o hur länge håller ugnen den temperaturen?
    Med vänlig hälsning Petra

  3. Hej Tommy
    Därför att det blir för kraftigt tryck mot bottenkanten som då havererar och sjunker i hop.
    Allt gott! //Lajla

  4. Hej Lajla,

    Varför gör du gjutningen i tre steg?

  5. Hej Tommy
    Nej, den mäter temperaturen inne i pizzaugnen. // Lajla

  6. Hej igen Lajla,
    Tack för svar! Jag tolkar termometern som att den ska mäta rökens temp, men på din ugn mäter den alltså själva betongens temperatur. Är det korrekt uppfattat?

  7. Hej Tommy,
    1. När du gjuter ugnen sätter du dit en penna eller liknande med diameter som är någon milimenter större än själva termometern som är inoljad med matolja och när du tar bort pilatesbollen tar du även bort pennan. För sedan in termometern.
    2. Nej det behövs inte någon lucka. Ugnen håller jämn temperatur och det tar bara 1-2 min att baka en pizza. Du blåser upp bollen till önskad storlek och jag har inte maxat trycket.
    Allt gott! //Lajla

  8. Ser snyggt ut! Ett par frågor.
    1. Kan du beskriva hur termometern monteras?
    2. Behövs ingen lucka för att hålla inne värmen?
    Och slutligen en dum fråga kanske, men hur kan ugnen bli 58 cm bred om bollen som används är 65 cm i diameter? 🙂

    Tack!

  9. Hej Örjan,
    Vilken storlek har du haft på vermikuliten? Jag har använt storlek: 2-4mm. Vilka proportioner har du använt mellan vermikulit och betong? Har du vattnat på ugnen medan den härdar? Har du klätt in den med typ våta handdukar. Har ugnen stått direkt i solen? Det låter märkligt. Som sagt jag har gjutit ytterligare en pizza ugn till vänner. Allt enligt samma princip och det var inte några som helst problem.
    Meddela gärna hur det går med din ugn. Allt gott! //Lajla

  10. Fin ugn. Jag har gjort en egen med lite större diameter och förhållandet 1 cement och 5 vermeculite. Precis som Morgan skriver har den inte härdat på en vecka och känns väldigt porös. Törs inte släppa på formen ännu…

  11. Hej Ulf,
    Trist som sagt filmen är bortplockad. Du kan ta en titt på denna men den är inte lika bra som den andra filmen KLICKA HÄR

  12. Ulf Månsson säger:

    Hej! Skulle vilja bygga en ugn, och jag tyckte denna verkar trevlig att bygga och använda. Skulle titta på Youtube men hittade inte filmen. Mvh Ulf

  13. Hej Jessica,
    Det blir framförallt varmt inne i pizzaugnen. Det blir varmt på utsidan men behövs inte något större avstånd. Jag har lagt handen betongskivan under ugnen och det är varmt men du bränner dig inte.
    Allt gott! //Lajla

  14. Vilken bra beskrivning och inspiration, tusen tack!
    Hur långt från växtlighet behöver man ställa den, tror du? Gissar att det blir riktigt varmt runtomkring…
    /Jessica

  15. Hej Morgan,
    Vad var det för datum på betongpåsen? Betongen borde härda redan efter en timma. Jag har nyligen gjutit en ny ugn till mina vänner fick några sprickor eftersom det var mitt under värmeböljan. Putsade utsidan och ugnen fungerar perfekt. Det kan lätt uppstå sprickor vid skorstensröret efter som det är olika material betong och plåt. Men enkelt att putsa lite för utseendes skull.
    Bifogar länk med foto på ugnen https://www.facebook.com/bibbi.buhre/posts/10155906939519232
    Allt gott! Lajla

  16. Har också murat en pizzaugn som mer eller mindre är en kopia av din fast jag använde en större pilatesboll som form.
    Den känns otroligt porös trots fler veckors torktid, så mjuk att det går att repa den och få bort material med endast nageln.

    Den har dessutom flera sprickor i sig efter endast 2 små provkörningar.
    Tror jag får lägga på ett hönsnät eller liknande och sen på med mer bruk för att den inte ska spricka helt och delas i smådelar.

    Ingen aning om varför den blivit så porös i sig själv eller varför den spruckit dock.

    Tack för en bra beskrivning i hur du gjorde din ugn 😊

  17. Hej Robin,
    Det är lätt fixat om den spricker bara limma samman igen med lite betong. Om du får sprickor är det bara att putsa ugnens utsida efter.
    Allt gott! Lajla

  18. Jätteroligt att du delar med dig med dina erfarenheter. Håller själv på att bygga enligt din metod och i nuläget är hela bollen täckt. Har upptäckt någon spricka här och där – och är inte så erfaren med just bruk. Går detta att laga senare på insidan eller är det ”kört”? Lite rädd att hela spricker när den ska flyttas om en vecka!

    Mvh Robin

  19. Hej Rickard, Vad kul att du gillar pizzaugnen.
    1. ca en halv säck dvs 50 liter
    2. Storleken är perfekt för att vara på terrassen enkel att rulla fram vid användning och rulla närmare väggen då den inte används.
    Lycka till!

  20. Rickard Rudin säger:

    Hej! Superfin ugn, som jag givetvis ska bygga. Ett par frågor:
    Hur mycket vermiculit gick det åt?
    Mvh Rickard
    Är du nöjd med storleken?
    Jag såg att det fanns en pilatesboll på 75 cm, därav frågan.

  21. Hej Carl-Johan,
    Jag har inte vägt ugnen. Vi var 4 personer som lyfte den på plats och det var inte några problem.
    Den känns stabil på rullbordet. Bänkskivan i betong fungerar bra den har inte fått sprickor och det finns inte synliga tecken på att stommen på rullbordet skadats av värme. Det ligger eldfasttegel 230x114x32 ovan på betongskivan som tar värmen.
    Lycka till!

  22. Carl-Johan säger:

    Hej!
    Jag behöver bygga en sådan här 🙂
    Hur mycket väger egentligen hela ugnen?
    Känns den stabil när den står på rullbordet?
    Hur mycket isolerar bottenplattan – ingen risk att rullbordet blir till kol?

  23. Henrik,
    Nej det har jag inte. Termometern har gått i botten och den mäter upp till 500°C. Den är i och för sig placerad i övre delen av ugnen. Det borde helt logiskt vara varmare i botten bredvid glödande ved. Pizzabottnarna blir helt perfekta i förhållande till bakning av ovansidan.

  24. Har du någon koll på vilken temp golvet i ugnen kommer upp i när du bakar pizzorna? Alltså de elfasta stenarna?

  25. Hej Anton, proportionerna beror på att jag använt vermikulit storlek 2-4 mm (OBS! Inte vermikulit 1 cm) blandning 1:1 gav bra konsistens. Min teori är att denna blandning ger längre och jämnare värme i ugnen. Jag kan också tillägga att ugnen står ute med ett regnskydd och har hittills klarat vintern bra. Igår var det -9°C här.
    Lycka till!

  26. Hej, bra jobbat med pizza ugn. Lite fråga: du har ratio av 1:1 (50% Vermikulit med 50% cement) men när jag goggle lite runt alla som har byggt pizza ugn med gymboll och vermikulite har en ratio av 5:1 ( 5 Vermikulite + 1 cement). Fundera hur har du fått 1:1? blir inte för mycket cement?

  27. Hej Henrik,
    Jag har eldfasttegel 230x114x32 mm ovanpå 35 mm betongplatta med armering. Det blir perfekta bottnar i förhållande till bakning på ovansidan. Givetvis så varierar baktiden med temperatur i ugnen. Lycka till!

  28. Hur fungerar betongbotten när du bakar pizzorna? Jag har byggt en enklare pizzaugn-variant i en modifierad klotgrill. Där har jag eldfast tegel som botten och den blir alldeles för varm när jag eldar på, och bränner botten väldigt snabbt (30-40 sek). Tänkte bygga en riktig ugn enligt din modell och vill verkligen ha rätt material i botten 🙂

  29. Kul… Om konsistensen blev torr tog jag lite extra vatten i blandningen.
    Lycka till!

  30. Snygg ugn tack för tipset
    Bygger en egen nu
    Svårt med konsistensen på betong och vermikulit
    Mvh Johan

Kommentera