Mmm, gott värre…

Bjuder Karin och Göran på en riktigt god festmeny med noga utvalda drycker.

 

JORDÄRTSKOCKSMOUSSE MED RÄKOR (6 portioner)

6 jordärtskockor (potatisstora)
1 bit rotselleri
50 g smör
salt och peppar
400-500 g oskalade räkor
75 g smör
1 vitlöksklyfta
1 cm röd pepparfrukt
basilika

Skala och koka rotsellerin och jordärtskockorna mjuka, cirka 20–25 minuter. Mosa de kokta rotsakerna med smöret och smaksätt med salt och peppar. Skala räkorna och trä upp dem på stålpinnar eller tandpetare. Smält smöret. Häll upp den varma moussen i sex glas. Häng pinnen med räkor på glaset och ringla det smälta smöret över räkorna och moussen. Servera med finhackad vitlök, pepparfrukt och färsk basilika. Och ett glas Masi Levarie Soave Classico.

 

 

HALSTRAD SKALDJURSTARTAR MED STEKTA GRÖNSAKER OCH VINVINSÅS MED LAXROM (6 portioner)

400 g lax
175 g skalade räkor (i lag)
175 g kräftstjärtar (i lag)
6 stora pilgrimsmusslor
1/2 mango
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
peppar

Mixa lax med vitlök till en grovhackad smet i matberedaren (använd kniven). Dela räkor och kräftstjärtar i bitar men inte för smått för det är gott med tuggmotstånd. Skala mango och skär den i fina små tärningar. Pilgrimsmusslorna delas också i bitar (tre till sex bitar/mussla beroende på storlek) och stek dem kvickt, en halvminut på varje sida. Blanda sedan ner alltsammans i laxsmeten. Salta och peppra. Forma sex biffar av smeten och grilla dem hastigt i en grillpanna, cirka en minut på varje sida.

Stekta grönsaker
(6 personer)
200 g sockerärter
200 g haricots verts
3 fänkål
1/2 spetskålshuvud eller vitkål
2 röda paprikor
1 knippe salladslök
100 g mangold
olja
salt och peppar

Skär grönsakerna i inte alltför små bitar. Stek i oljan på hög värme i 3–5 minuter. Salta och peppra.

 

Vitvinssås med laxrom (6 personer)
(6 personer)
5 msk hackad schalottenlök
3 dl vitt vin
100 g smör
2 dl crème fraiche
75 g laxrom

Koka ihop vin och lök. Reducera tills det är 2–3 msk av vätskan kvar. Sila bort löken och tillsätt smöret i tärningar lite i taget och vispa allteftersom. Tillsätt crème fraiche och använd stavmixern för att skumma upp såsen. Såsen får inte koka. Sist i med laxrommen och därefter är såsen färdig att serveras tillsammans med en halstrad skaldjurstartar, grönsaker och ett glas champagne.

 

Hallondessert

Hallondessert med vit choklad till den rekommenderar jag Nivole Moscato d’Asti, ett sötfriskt och pärlande dessertvin från Piemonte. Innehåller endast 5% alkohol och smakar päron, honung och fläder. Serveras vid 6-8 grader.

Sockerkaka (12 bitar)

100 g smör
1 1/2 dl mjölk
3 ägg
3 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
smör och ströbröd till formen

Vaniljgrädde (portioner)

1/2 vaniljstång
3 dl vispgrädde
3 tsk florsocker

1 l hallon
40 g vit choklad

1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa form som rymmer ca 2 L.
2. Smält smöret och blanda i mjölken.
3. Vispa ägg och strösocker pösigt. Häll i det smälta smöret och mjölken.
4. Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i smeten.
5. Häll upp smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen 50-55 min. Prova med en sticka om den är färdig. Vänd upp kakan på ett fat och låt den svalna under formen.
6. Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna och lägg i en skål tillsammans med grädde och florsocker. Vispa grädden lätt.
7. Skölj av hallonen och låt dem torka på en handduk. Bred ut en spegel med grädde på tallrikarna. Lägg på hallon och riv över sockerkakan den vita chokladen.