LAGRA VIN

 

Alla viner vinner inte på att lagras, och hur länge ett vin kan lagras beror på faktorer som temperaturen i källaren, årgången, vinet, kvaliteten, druvblandningen etc. Det är i princip omöjligt att säga exakt hur länge ett vin ska lagras, utan man får prova sig fram.

Många viner vinner dock på att lagras några år i flaskan, och en del viner mår till och med bra av lagring under flera decennier. De unga, bäriga, friska och fruktiga dofterna försvinner under lagringen, samtidigt som vinet utvecklar kraftigare, nyansrikare och komplexare dofter. Traditionellt ska vinflaskor lagras liggande och mörkt i en temperatur på 10–14°C. Är det varmare mognar vinet snabbare, medan svalare lagring ger en långsammare utveckling. Vinet tar emellertid ingen skada av mindre skillnader och allt mellan 8 och 20°C går bra. Det viktigaste är att temperaturen är jämn.

Vår vinkällare är ett betongrör med betongtrappa och glaslucka som gör det möjligt att titta ner… Nyfiken? Ta en titt HÄR

Luftfuktigheten ska också ligga runt 60–80 procent. Om luftfuktigheten är för låg kan korkarna torka, och om den är för hög kan etiketten mögla. Samtidigt finns det de som hävdar att det räcker med att flaskan lagras liggande för att korken ska hålla sig.

Om du inte har tillgång till en vinkällare får du leta rätt på den optimala lagringsplatsen i din bostad. Under en kortare period fungerar garderoben bra. Några år bland kläder, skor och tennisracket. Det ska vara mörkt och den ideala temperaturen är 10-14°C. Garderober mitt i huset håller ofta en jämnare temperatur än de mot ytterväggen.

De flesta viner är dock färdiga att drickas så snart de har buteljerats.