Muscovadogrillad lax med jordgubbssallad

Otroligt häftiga smakkombinationer – jordgubbarna, osten och rödlöken bryter mot varandra på ett suveränt sätt. Supergott till den muscavadogrillade laxen.

 

MUSCAVADOGRILLAD LAX

Ingredienser; 700 g färsk laxfilé med skinn 2 msk mörk muscovadosocker (eller brun farin) 1 msk flingsalt 2 tsk malen spiskummin 2 tsk malen koriander 1 krm malen chilipeppar 1 krm nymalen svartpeppar

Gör så här 1. Bena ur laxen med en pincett. Låt skinnet sitta kvar. Skär laxen i 4 portionsbitar. 2. Blanda socker, salt och kryddor. Klappa in blandningen på ovansidan av laxbitarna. 3. Grilla med skinnsidan ner först, ca 4 minuter. Vänd, lägg på lock och grilla försiktigt i ett par minuter på den andra sidan. Laxen får gärna ha en lite rå kärna i mitten.

 

JORDGUBBSALLAD

Ingredienser; 250 g jordgubbar 150 g babyspenat 1/2 rödlök 1 dl svarta kalamtaoliver 100 g grekisk fetaost flingsalt, nymalen svartpeppar 3 msk kallpressad raps- eller olivolja 1 msk hallonbalsamvinäger (eller vanlig balsamvinäger)

Gör så här 1. Skölj och snoppa jordgubbarna och skär dem i skivor. 2. Skölj och torka spenaten. 3. Skala och strimla rödlöken fint. 4. Blanda allt i en skål med oliver och smulad fetaost. Tillsätt 1 tsk salt och 1 krm peppar. 5. Vispa ihop rapsolja med hallonbalsamvinäger. Häll över salladen och blanda noggrant. Servera genast till den muscavado grillade laxen, gärna med en bit bröd.

 

Vintips

Den skarpa smaken av getost passar bra med ett svalkande glas med Sauvignon Blanc…  super gott! Kan tipsa om ett verkligt prisvärt vin Sauvignon Blanc, Brochet Réserve, Sauvignon Blanc.  För 105 kr får du ett härligt friskt vin med aromatisk smak av citrus och krusbär. Det finns även som enklare variant på 3 liters box för 244 kr!

Druvan Sauvignon Blanc är ofta enkel att känna igen, och det sägs att vinet doftar som ”kattkiss på en krusbärsbuske”. För att utveckla denna beskrivning något doftar den av svartvinbärsblad, krusbär, fläder, nässlor och gräs om druvan har odlats i ett svalt klimat. I varmare klimat är den svårare att känna igen, med toner av exotiska frukter, kiwi och ananas. Vinerna är nästan alltid torra med hög syra och de vinner sällan på fatlagring.

Sauvignon Blanc passar som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur. En klassisk kombination är till getost (chèvre) men även till sallad och kyckling.