Vinkällare

Vinkällare i ett betongrör med spiraltrappa
och glaslucka som gör det möjligt att titta ner..

Placering av vinkällaren:

 • Källaren bör inte placeras i söderläge på grund av risk för överhettning.
 • Optimal prestanda i källaren kan uppnås där ventilationsrör är på norra eller nordöstra del med inte mer än 5 meter in i huset från fasaden.
 • Den kanten av utgrävningen ska vara inom 600 mm från bärande vägg.
 • Golvvärme bör inte läggas inom cirkulär yta i källaren + 300 mm runt. Ventilationsrören ska vara fullständigt omlindade och isoleras om de placeras ytlig, eller de kan föras under betongplattan.

Ventilationsrör
När utgrävningen är klar installeras plaströr som är 2 x 50 mm innerdiameter. Plaströren svetsas samman och installeras. 90 graders böjar bör minimeras. Vid den yttre ändan av 50 mm röret sticker ut 100 mm över den murade betongkällaren. Observera att ventilationsrören inte ska ha golvvärme eller radiatorer över sig.

Elförsörjning
Källaren kräver strömförsörjning för belysning och för den motordrivna luckan.

 

Golvluckans placering/Motoriserad glaslucka
Denna dörr har två glasplattor som stöds av ett metallkors i mitten, med en motoriserad lucköppningsmekanism. Ram i rostfritt stål.
Längd: 1500 mm
Bredd: 900 mm
Djup: 480 mm (till botten av motoriserade arm)
Glas tjocklek: 24 mm.

5 svar på ”Vinkällare”

 1. Hej Dan! Tack för tips. Jag har pris på transport från leverantören, den är inte gratis 3 055 GBP = 33 652 SEK. Har även undersökt alternativet att hyra mindre lastbil. Största lastbilen på Statoil har maxlast 1 060 kg skulle alltså innebära 5 turer och där med inte ett alternativ. Väntar på offerter från flera transportföretag. Det kommer ordna sig det gör det alltid.

 2. Hej!!

  Vinkällaren ser ju bra ut…
  Nästan så man blir sugen på en själv, även om jag inte dricker så mycket vin…

  Om du inte fixat transport än kan du kolla med dessa, DHL, DSV, Schenker, och Ntex.
  Det är vad jag kommer på nu som är skapligt pålitligaa och bra, goola annars på ”transport england till sverige”
  Tredje alternativet är ju att du kollar med tillverkaren vad dom kan fixa fram.

 3. Hej Lajla! Tack för ditt svar. Nu blev jag ännu mer intresserad… 🙂 Spännande med Torekov, där har jag gjort några säsonger som hovmästare. Inväntar ytterligare info…

 4. Hej Erica!
  Vinkällaren kommer från Spiral Cellars i West Sussex, England. Vad jag vet så är vi de första som installera en Sprial Cellar i Sverige. Ett hett ämne just nu är hur vi ordnar transport av vinkällaren till Torekov? Total weight of 11,906 Ibs = 5 400 kg

  Spiral Cellars Video

  Kan inte skriva så mycket mer vid detta tillfälle, men vinkällaren kommer att bli ett återkommande ämne på bloggen. Hoppas du har någon glädje av det lilla jag hade att erbjuda just nu …

 5. Vart får man tag på detta underverk?

Lämna ett svar