Badrummet är nästan klart…

 

Det som återstår är montering av spegel, toapappers hållare och handdukskrokarna.

Bara tanken på att borra hål i de nya kakelplattorna i badrummet känns ruggig. Tänk om en platta spricker eller om tätskiktet perforeras så att det uppstår fuktskador!

Hur gör man? Det ska vara något lättare att borra i fogen än i själva kakelplattan, men risken att fogmaterial runt omkring borrhålet lossnar finns. Hm… Var vill jag ha krokarna i fogen eller mitt i kakelplattan?

 

När du borra i kakel eller klinker är det viktigt att det går rätt till.

 • Använd en kakelborr ”coromantborr”, i en vanlig borrmaskin.
 • När du borrar i kakel som redan sitter på väggen kan en enkel tejpbit hjälpa mycket för att du inte ska slinta på det glatta kaklet. Sätt upp en bit maskeringstejp och märk ut på den var du ska borra, enklast är om du innan har märkt ut på själva kaklet, då ser du märket genom den lätt genomskinliga maskeringstejpen. Då får du en bättre yta för borren att börja jobba sig in på.
 • Början av borrningen är den bit som kan vara svåraste, var mycket noggrann och försiktig för att inte slinta.
 • Markera hur djupt du ska borra med en bit maskeringstejp på borren.
 • När du borrar ett hål i en kaklad vägg (golv eller tak med, för den delen) bryter du också det skikt som skyddar de bakomliggande väggarna från badrummets fukt. Därför bör du spruta in så kallad våtrumssilikon eller motsvarande i det hål du borrat för att undvika att fukt kan tränga in. Denna typ av fuktskyddande silikon hittar du hos både bygghandlar och hos större välsorterade matbutiker. Sedan för du in plugg eller vad det nu är som ska in i väggen (oftast i våtrum används skruvplugg) precis som vanligt.
 • Använd inte ”hammarläget, slagborrsläget, på borren, då riskerar du att spräcka kaklet!

2 svar på ”Badrummet är nästan klart…”

 1. Hej Fredrik!
  Helt enkelt för att det inte finns snygga krokar som limmas och för att de ska klara vikten av t.ex. en stor handduk.

 2. Hej!

  Spännande att se ditt badrum ta form.
  HAr dock en fråga till dig.
  Varför väljer du inte att limma upp dina badrumstillbehör om du inte gillar känslan av att borra hål i de nya kakelplattorna?

  Mvh
  Fredrik

Lämna ett svar