Belysning – mer än lampor

Mitt intresse för belysning är större än någonsin. Udda intressen? En period under vintern var intresset för vägghängda toaletter stort… Något ovanligt. Och jag erkänner. Jag är också konstig. Jag drömmer våta drömmar (nåja, lätt överdrift kanske) om belysning just nu.

Belysning är en mycket viktig ingrediens för att skapa intimitet, förhöja atmosfären och framhäva inredningen. Under vår periodvis mörka årstid ökar välbefinnande om vi får tillräckligt med ljus. Genom att använda dig av dimmer och många ljuskällor kan du få den belysning som passar för stunden.

Flera ljuskällor ger ett mysigare intryck än en enda stor. Allmänljus som sprider ett jämt ljus i rummet, stämningsbelysning som är dekorativt eller lyser upp något du vill visa och punktbelysning en riktad ljuskälla för speciellt ändamål.

Rätt belysning i hemmets alla rum. Det är viktigt att tänka till från början. Det är nu man har möjlighet att placera armaturerna rätt utan att behöva ta till utanpåliggande kabeldragning.

I köket är arbetsljus viktigt, man måste kunna se bra när man lagar mat. Matbordet är placerat i burspråket med tre fönster som tar tillvara på dagsljuset. Infällda spott installeras under köksskåpen för att få en bra belysning på arbetsbänken mellan  kyl/frys och ugn. I taket finns 4 grupper av spotlight med dimmers som kan dämpa ljuset vid behov. Halogenlampor i spiskåpan.

I vardagsrummet är det bra att kunna förändra ljuset beroende på vad som ska göras. Ljuset vid sittgrupper ska både fungera till mys, läsning och som allmänbelysning. Sprid lamporna över hela rummet och det är bra om ljuset går att dimma när man ska ha en romantisk mys kväll.

Hallen är det första som man ser när man kommer in genom dörren. Där är det viktigt med tillräckligt allmänljus. Hos oss förses de höga bokhyllorna halogenspotlights på rad som lyser ner över böckerna. Planen är att skapa stämning med ljus och skuggor. Kanske köpa Moravian Glass Star Lights som hänger i en kedja från taket. De ger spännande skuggspel på väggarna.

I badrummet behöver takbelysning som ger ett bra allmänljus samt någon form av punktbelysning vid spegeln. Vid spegeln är det ultimata att ha belysning från båda sidorna så att ansiktet får naturliga skuggor. Halogenljus fungerar utmärkt då färgtemperaturen är 3000 kelvin – lite högre än hos vanliga glödlampor. Det ger en mer naturlig belysning.

Belysning i våtrum måste installeras av behörig elektriker.

Sovrummet har allmänljus som tänds när man går in i rummet, och en sänglampa på varje sida av säng. I garderoben behövs belysning för att hitta kläderna till exempel spotlight som kan vinklas mot skåpen.

På kontoret behövs skrivbordsbelysning och vid en dator är det bra att kunna rikta ljuset så att det inte speglar sig i dataskärmen.

Vad är LED?
Lysdioder, eller LED, är en uppfinning från 1920-talet. På senare tid har dioderna kommit att ersätta såväl lysrör som glödlampor. En lysdiod består av en halvledare med en beläggning på en liten platta, som beroende på material sänder ut olika typer av ljus när ström leds igenom dioden. Det ljus som alstras är ett resultat av ett fysikaliskt fenomen som kallas elektroluminiscens.

LED tekniken innehåller inga miljöfarliga ämnen till skillnad mot t.ex. lysrör och lågenergilampor som innehåller kvicksilver.
LED lampan tänds med full styrka direkt.
LED lampan med sin låga värmeutveckling ger större frihet vid montering.
Lampsockel LED finns med samma sockel som vanliga glödlampor.
Låg strömförbrukning.
LED kan med fördel användas utomhus.
12v led kan dimras med en speciell trafo/konverter med inbyggd dimmer.
240v led går inte att dimra.

LED 1W motsvarar ca 15W
LED2W motsvarar ca 20W
LED 3W motsvarar ca 35W
LED 4W motsvarar ca 50W

Tips
Spara energi på rätt sätt. Lågenergilampor och LED är inte lösningen på allt. Släck ljuset efter dig när du lämnar rummet då sparar du mycket pengar.

Genom att byta till lågenergilampor kan du spara 357 kronor per år. Exemplet är baserat på att du byter ut 10 lampor a 25 watt och två 60 watt med ett beräknat elpris på 1,40 kr/kWh. Kalkylator hittar du på Lamp Info.

4 svar på ”Belysning – mer än lampor”

  1. Hej Maria,
    Ursäkta att jag dröjt något med att besvara din fråga. Lampan heter Regatta här följer en länk http://www.designbutiken.com/se/article.php?id=9267&art=11398847

  2. Hej,
    En ren chansning eftersom detta är ett gammalt inlägg men var kommer den vita pendellampan som nämns i stycket om sovrumsbelysning ovan ifrån? Det är exakt en sådan jag letar efter men kan tyvärr inte hitta..hoppas på svar:)

    Vänliga hälsningar,
    Maria

  3. Hej Tina, Kristallkrona är från Markslöjd och den heter Nolhaga. Jag beställde den på nätet. Lycka till!

  4. Tack för ett toppeninlägg! Har en fråga ang lampan som visas på bild vid sovrumsbelysnings-stycket. Finns den till försäljning någonstans? Har googlat o letat o letat men inte hittat just den. Fastnade verkligen för den, skulle passa perfekt i nya sovrummet!
    Hoppas på svar!
    Med vänlig hälsning,
    Tina

Lämna ett svar