Silverfiskar – så blir du av med dem…

JA! Jag verkar äntligen ha raderat ut min silverfiskpopulation. Den långsprötade silverfisken är vanligast i förhållandevis nybyggda hus, men man vet inte säkert varför.

Varifrån kom dom?

Gah! håller på att bli galen! Suttit uppe nu i två timmar. släcker i 15 minuter, tänder, dödar silverfiskar, släcker i 15 minuter, tänder, dödar silverfiskar. De går in under listen och garderoberna.. ibland innan jag hinner döda dom.
De måste kommit någonstans ifrån de

Det jag ville säga fast kortfattat var att den första silverfisken i mitt synfält dök upp tillsammans med en kompanjon då jag kommit hem från en semester på Kap Verde. Stora var de också. Både fick sig en snabb död. Teorin är att de lyckats ta sig in i min svarta väska och följt med hem. Denna teori stärks av att de dök upp i min walk-in-closet där även väskan förvaras.

Hur utrotar man dessa små äckel? Läser allt jag kommer över på nätet.

citat från wikipedia;
”Beroende på miljön så kan en silverfisk behöva allt från fyra månader till tre år för att bli vuxen. Vid rumstemperatur blir den vuxen inom ett år. En silverfisk blir mellan två och åtta år gammal.”

åtta år

HÄR är länk till wikipedia om silverfisk om nån är intresserad;

Myrmedel tar effektivt död på dem. Strör ut lite på strategiska platser. Lägger all mat i täta blixlåsförpackningar. Beställer klossar av rödceder och rödcederolja. Det fungerade dock inte alls.

Köpte en radar insekts spray klass 3. det är en blåsvart sprayburk…
med den gick ja i rummen o sprayade längs golvlisterna på ganska nära håll, så att det skulle tränga in under listerna… ja kan säga att ja spenderade kanske 1 sekund per 1-2 decimeter list, så ja gick ganska rejält över rekommendationerna som står på burken när ja körde (t.ex. att ja spraya direkt på yta o inte rakt ut i luften), men ja höll andan 1 minut åt gången o körde så mycket som möjligt o sprang ut ur rummet mellan intervallerna…

Det enda som fungerar är ”Radar”.

Så rekommendationen lyder: Noggrann städning, gärna dammsugning längs socklar och i de skrymslen man kommer åt. Sedan sprutar du ”Radar”-sprayen längs med alla lister i hela hemmet. Klart!

Se bara till att inte andas in ångorna det första dygnet.

 

FAKTA
Den nattaktiva insekten silverfisk har funnits i 300 miljoner år. Det finns nu ungefär 370 arter, varav tre i Sverige: silverfisk, ugnssmyg och långsprötad silverfisk.

Långsprötad silverfisk, Ctenolepsima longicauda, är större än sina släktingar. Långa antenner och spröt är tillsammans med en borstig mustasch dess tydligaste kännetecken. Den blir 15–19 millimeter lång och kan leva upp till sju år.

Källa: Anticimex

Lämna ett svar