– Gör om, gör bättre

Har man inte försökt så har man ju inte misslyckats.

Vill du lyckas? Våga misslyckas!

När man provar något nytt är misslyckanden ibland en oundviklig del av processen. Som regel lär vi oss mer av våra misslyckanden, förutsatt att vi hanterar dem rätt. Ju mer du har råd att pröva och misslyckas – ekonomiskt, praktiskt, mentalt – desto bättre förutsättningar har du att lyckas med det du aldrig gjort tidigare. Så hjälper det om du har goda råd från experter och duktiga hantverkare. Jörgen ska ha stort tack som ständigt kommer med goda råd.

MATERIAL
2 skivor formplywood- 15x1200x2500 mm 1.610 kr
Väggregel 45×45 mm / 11 m 120 kr
Cellplast – 10x1200x600 mm 50 kr
Fogmassa silikon 85 kr
Sättlim Tec7 249 kr
Matolja 25 kr
Armeringsjärn 12 mm / 12 m 130 kr
Finja Bistål Bi40 fz 3 st à 22 kr 66 kr
Finja Bemix Std 25 kg x 12 (2 kg per liter diskbänksvolym) 2.358 kr
Totalt  4.693 kr

Ny bänkskiva är gjuten och vänner och grannar rycker in för att bära…

Installation & förflyttning av betongskivor
Betongskivor liksom andra stenskivor har egenskaper att de är mycket tåliga mot tryck om de ligger helt plant, på ett helt jämnt underlag. Tåligheten mot vad som kallas böjpåkänning är däremot bara en tiondel mot tryckpåkänning. Detta innebär att skivan skall hanteras så att den INTE hamnar i en båge. Det är extra viktigt när skivan hanteras i liggplanet, dvs då toppytan är upp eller ner. Då räcker det med en alldeles liten påfrestning för att sprickor skall kunna uppstå. Stora smala skivor kan brytas av sin egen tyngd vid ovarsam hantering. Betongskivor skall vid flytt eller installation, hanteras på högkant tills dess de kan försiktigt läggas ner och skjutas på plats.

Källa: KI Betong (2010). Skötselråd för betongskivor/plattor.

Vi har ett liggunderlag som skivan ligger på för att jag ska efterbehandla skivan med våtslipning.

Tusen TACK Lilleman,  Fabian,  Pysse och Johny och TACK Sol för de fina fotona.

4 svar på ”– Gör om, gör bättre”

  1. Hej igen Linnea!
    Japp Du måste lägga i en skiva i diskhon som sticker ut motsvarande hur djupt ned du har för avsikt att gjuta in den i bänkskivan.

  2. Skrev just ett inlägg men tror inte det kom fram. Här kommer ytterligare ett. vad har ni använt för att ”proppa igen” toppen av diskhon innan ni har sänkt ner den? För jag antar att det är s man måste göra?

  3. Hej Linnea!
    Vi har gjutit in in diskhon i betongskivan. Kanten av diskhon ligger ca 1,5 cm ned i betongbänken. Lycka till!

  4. Hej! så kul att följa er resa! I augusti flyttar jag in i en gammal gård och jag inser att vi står inför en mängd olika val. Just nu planerar jag kök med allt vad det innebär. Har funderat mycket kring val av bänkskiva och inser att det finns mycket tilltalande med en i betong. Har nu läst igenom er utförliga instruktion och är mycket tacksam för den. Har dock någon fråga som jag hoppas på att kunna få svar på. Skulle gärna precis som ni har en underlimmad diskho. Hängde inte riktigt med på hur ni lyckats skapa detta? Några ytterligare tankar och tips på vägen nu när ni hunnit inviga er bänkskiva?

Lämna ett svar