Maxtak på husbyggarbudgeten?

Av alla saker att tänka på inför husbygge är budgeten den viktigaste. Det gäller att ha en så korrekt uppskattning av alla utgifter som det bara är möjligt, för att veta om du klara att finansiera husbygget eller inte.

Min uppfattning är att byggen sällan håller budget, såvida man inte har extrem kontroll på vad man vill ha och har avtalat fastpris (vilket brukar betyda överpris – ingen vill ju räkna för lågt).

Hur mycket husbygge kosta beror på en mängd olika faktorer
För att kostnaderna inte ska sväva iväg allt för mycket är det bra att sätta en maxnivå på hur mycket huset får kosta och sedan kalkylera efter det.

Material
Även priserna på material kan skilja sig en del åt, hör dig för med flera olika firmor och begär in prisofferter på det material du behöver. När det gäller fönster och dörrar så skiljer sig priserna åt beroende på material, kvalité och hur energisnåla de är. Siktar du på att få ett så energisnålt hus som möjligt ska du köpa isolerade fönster och dörrar med lågt U-värde.

Hantverkare
Kan du göra det mesta av jobbet själv sparar du en hel del pengar på det men det kommer också att ta längre tid att få klart huset så när det gäller den delen får du väga pengar mot tid och se ifall du har råd att vänta längre innan du kan flytta in i ditt hus.

Prioritera
Vill du ha ett unikt och lyxigt kök så kostar det betydligt mer än ett billigare, massproducerat kök. Tänk igenom vilka bitar av huset som är viktigast för dig och se till att du får det som du vill ha det. Du kan förbereda installationer under själva bygget som dra ledningar till högtalare som är infällda i taket och vänta med själva installation och inköp av högtalarna. Likaså kan du förbereda installation av kamin t.ex genom förstärkning av golvet.

Lämna ett svar