Pappersremsa…..argghh!

Nu har jag klantat mig!! Ordentligt!


Jag har spacklat skarvarna mellan gipsskivor utan papper eller glasfiberremsa och nu är det sprickor i de flesta skarvarna.

Jag har pratat med bekanta, målare samt sökt och läst på forum men känner jag att det hade varit skönt med ytterligare information/tips på Byggahus forumet.

Nu börjar jag bli lite snurrig av all åsikter om just vad och hur man ska göra vid spackling och målning av nya gipsskivebeläggningar.

Ska jag slipa bort allt spackel och lägga dit pappersremsor? I färgaffären rekommenderar de mig att lägga pappersremsan direkt i spackel och sedan spacklade flera gånger. Det är bara att sätta igång!

Det var inte lätt… jag får luftbubblor under pappersremsorna.

Bästa att rådfråga en expert Daniel DM Måleri. – Klister för våtrumstapet och sedan spackla. Jätteenkelt att få dit, går inte att misslyckas.

Det är inte lätt att spackla in remsan och uppenbarligen kan det också gå tokigt. Göra om igen och igen…

 

Guide: SPACKLA GIPSSKIVOR

Allt du behöver veta för att kunna spackla gipsskivor rätt.

  1. Det finns många varianter av spackel, fint sandspackel funkar bra för gipsväggar eller gipstak.
  2. Rätt verktyg för spacklingen är en fråga om rätt storlek. Köp spackelspadar en mindre varianter för små skrymslen och stor bred som är bra när du vill spackla stora ytor.
  3. Första steget är ”ispackling” då spacklar du i och över håligheter, exempelvis spik- eller skruvhål eller djupare skarvar. Ungefär 4-5 centimeter bred spackelremsa brukar vara lagom över skarvar. När hålen är fyllda och du spacklat ett tunt lager spackel runt dessa låter du det hela torka. Därefter gör du påspackling. Då täcker du gipsskivorna med spackel i jämna tunna lager.
  4. Förstärk skarvar med pappersremsa som du fäster i vävlim!!!
  5. Det är generellt bättre att göra två-tre påspacklingar av gipset snarare än en påspackling med ett enda tjockt lager spackel. Och slipa!
  6. Det bästa sättet för att se att spacklet är jämnt och fint att helt enkelt känna med handen över hela den spacklade ytan och rätta till vid behov. Därefter är det bara att slipa med ett fint sandpapper för att få en helt slät yta på dina gipsskivor, redo för färg.

Nej det är ju inte PERFEKT!  Fram med spackel, sandpapper, målarfärg…. suck. Man ska inte spackla i mörkret/enbart arbetsbelysning. Övergången mellan spackel-gips syns på tok för tydligt i släpljus från fönstret. Spackla, slipa, måla… IGEN. Nejdå, jag kan väl måla 7 strykningar… gah!

Lämna ett svar