Runt trädgårdsbord i betong

Tänk vad man kan göra i Photoshop…

Tanken är att använda ett gammalt underrede från KWA Hilda trädgårdsbord.

Redan förra året bestämde jag att jag skulle gjuta en rund bordskiva av betong till trädgårdsbord.  Men vad skulle jag ha som form? Formplywood är utmärkt men det är inte lätt att såga rund form. -Blev jätteglad när jag hittade ett begagnat runt bord på blocket för ett kanonpris 75 kr.

Gör så här:

Formbygge

 1. Lägg en formplywoodskiva 12 mm som botten av formen. I mitt fall en bordskiva som var lackad.
 2. Kapa till formsidor 6 cm breda av plywood 7 mm som kanter. Se till att dessa har slät yta och jämna oskadade kanter samt är raka, så resultatet blir bra.
 3. Fäst med skruv till formbottenskivan.

Armera

Skivan måste armeras för att kunna bäras och hanteras samt för att minimera sprickbildning.

 1. Klipp till armeringsnät mm med bultsax.

Förbered formen för gjutning

När armeringen är provmonterad, lyft tillfälligt upp den ur formen och placera vid sidan om.

 1. Därefter rengör du formen ordentligt så att inga föroreningar eller smutsrester finns kvar. Använd vattenutspädd såpa. Torka torrt eller låt formen självtorka.
 2. Stryk sedan på ett tunt lager olja runt om i hela formen. För att beskriva hur ”lagom” mycket olja är kan man säga så här: Stryk på med olja och torka rent så att ingen olja flyter någonstans. Sätt därefter tillbaka armeringsjärnen och finjustera placeringen

Gjuta

 1. Blanda Finja Glasfiberbruk med betongvisp. Blanda vatten först och pulver sedan. Bruket bör användas inom 10-20 minuter.
 2. Fördela betongen jämnt i formen.
 3. När man hällt i betongen halvvägs, stöter man rejält ett upprepat antal gånger med mursleven i betongen,så att luftbubblorna kommer upp till ytan och betongen vibreras.
 4. När formen är fylld är det dags att stöta med mursleven en omgång till. Knacka därefter med den studsfria hammaren (alt. gummihandtaget på hammaren) runt hela formen för att ytterligare vibrera formen. Detta gör man för att få så lite luftporer på ytan som möjligt. Om man är noggrann här kommer man att få ett bra resultat.
 5. Släta till ytan med hjälp av en spackelspade eller murslev så att ytan blir jämn och fin.
 6.  När man är nöjd lägger man plastfilmen så att den omsluter hela formen och så bör den vara i ca 1 dygn.
 7. Efter 1 dygn häller du rikligt med vatten på betongen. Upprepa denna behandling i 2 dygn till.

Tänk på att tillverkningen är dammig, blöt och kräver oömma kläder. Ha material och verktyg tillgängligt och se även till att det finns dricksvatten. Kaffe på en termos och lite tilltugg förhöjer stämningen!

Tänk på att det måste vara minst 0ºC under hela första dygnet där skivan tillverkas, för att Finja Glasfiberbruk ska härda på rätt sätt.

Det här behöver du:

Till formen:
Formplywood skiva 15 mm
Fogspruta med silikon
Matolja
Träskruv
Snickarverktyg, t.ex. tumstock, vinkelhake, såg, sticksåg, skruvdragare, borrmaskin, hammare (studsfri) eller använd baksidan dvs gummihandtaget på din hammare och vattenfast penna.

Till gjutning och efterbehandling
Finja Glasfiberbruk (25 kg ger ca 13 liter färdig betong)
Maskinvisp
20-litershink
Murslev
Armeringsnät

Utlovar – nytt inlägg om sisådär en vecka från terrassen.

6 svar på ”Runt trädgårdsbord i betong”

 1. Hej Per,
  Jag använde plywood som skruvades fast på skivan.
  //Lajla

 2. Per Edström säger:

  Hej. Frugan kom precis med ett önskemål om ett runt betongbord, är det 16mm playwood du har fått till de runda kanterna med till formen? Bra jobbat.
  Med vänlig hälsning, Per

 3. Hej Wiking,
  Ursäkta sent svar. Du fyller formen till hälften och låter det härda dvs vänta ca 10 min och lägg där efter armering i formen och fyll upp till kanten. Lycka till!

 4. Hur får man armeringen att fastna utan att sjunka ner i betongen å bli synlig när bordet är klart?

  Med vänlig hälsning,
  Wiking

 5. Hej Nanne,
  Jag har inte fäst skivan eftersom den väger si så där en 70-80 kg och därför ligger stabilt på stativet. Dessutom så har vi parasoll som är fäst i benstativet. Lycka till!

 6. hej jag ska ta mig an ett liknande projekt och undrar därför vad som är det bästa sättet att fästa betongskivan på bordsunderredet?

Lämna ett svar