Så fort det är uppehållsväder åker penslarna fram

Nya hus med fabriksgrundade fasader bör ses som obehandlat trä. Oftast är denna grundning endast ett transportskydd. Därför ska även dessa fasader skyddas och grundmålas snarast möjligt.

Hur lång tid tar det att måla 70 kvm fasad?
Frågan är om jag orkar, hinner måla själv? Det tar alltid längre tid än man tror. Spara pengar på målningsentreprenaden?

Vänta in sommaren för toppfärgen?
Bästa tiden att måla sägs vara strax innan midsommar, minst dagg då. Men om vädret tillåter det, går det bra att måla utomhus i april, Viktigast är, att virket är torrt, en mulen morgon med lite vind, brukar vara bästa förutsättningen för detta, en solig morgon ger mycket dagg. Bästa temperatur är när dygnets lägsta temperatur är sju och åtta grader.

Måla lagom länge
För att inte dina nymålade väggar ska drabbas av fukt på morgon och kväll är det bäst att måla under ”normal arbetstid”. Börja runt nio-tiden och sluta vid fem på eftermiddagen är en bra tumregel. Vädret ska vara torrt, men måla inte rakt på allt för solvarma väggar.

Köpa penslar & maskeringstejp
Det är aldrig värt att spara in genom att köpa billigare penslar, tvärtom är det värt att skaffa riktigt bra penslar. Två eller tre olika storlekar av penslar behövs beroende på vad som skall målas. Det är redskapen som skiljer amatören från proffsen!

Penslar av god kvalitet skall man vara rädd om, de blir bara bättre och bättre ju mer man använder dem, förutsatt att de rengörs.

Satsa på den blåfärgade maskeringstejpen som håller i upp till 120 dagar utan att fastna.

Vad kostar färgen?
Alexanders hus & garaget = 70 kvm fasad kostar ungefär 5.600 – 8.000 kr i grundfärg och två gånger toppfärg (exklusive redskap).

Grundmåla och håll dig sedan till samma fabrikat. Blanda alltså inte olika färgtyper och fabrikat med varandra.

Genom att göra arbetet själv så kan jag njuta lite extra av slutresultatet. Ända tills det är dags att måla om igen. Om åtta-tio år.

Då var det bara att sätta igång.

Lämna ett svar