Vilken vit kulör bör man välja till golvlister och dörrfoder?

Dörrar och fönster kommer som standard målade i NCS-S 0502-Y. Men det är inte samma färg på dörrar och fönster det skiljer ganska mycket faktiskt. Elitfönstren är nog närmst i färgen, men så blir vit färg gulare med tiden.

Diskussionen om vilken vit färg man bör välja till golvlister och dörrfoder är ständigt pågående i ett otal trådar på internet. S 0502-Y är antingen fult och hemskt nikotingult eller vackert klassiskt stockholmsvitt/kalkvitt beroende på vem som tycker till.

Jag hör till de senare målade först lister och dörrfoder i kittvit linoljefärg, S 0502-Y men de blev allt för gula i jämförelse med dörrar och fönster. Nu målar jag igen med vit titan-zink. Fick låna färgprover som målats på trä från Kulturmejan. Proverna är målade för några år sedan så jag kan se hur färgen kommer förändra sig med tiden.

Jag har  obtuten vit i taket och någon svagt bruten vit på väggarna, NCS 0500-N Nordsjövit.
NCS Natural Color System är ett logiskt färgsystem som har skapats efter hur mänskliga ögat upplever färg. NCS S0502-Y får man genom att tillsätta ytterst lite svart brytfärg och några droppar ockra (senapsgul) blir resultatet antikvitt, standardvit, eller bruten vit eller äggskalsvit, kärt barn har många namn.

Lämna ett svar