Bänkskivor

 

En bänkskiva skall vara både snygg, hygienisk och praktisk. Det finns bänkskivor i marmor, kalksten, komposit och andra material. Vill du köpa en designad bänkskiva som ”sticker ut” eller vill du ha en bänkskiva i granit?

 

STENSKIVOR

  Granit                                       Marmor                                  Kalksten

Granitskivor till kök är i stort sett underhållsfria och mycket tåliga. Vatten, värme och syror, till och med vassa knivar är inga problem. Ovan slipad Madan Paly white från Stenfirman Bror Törner. Vissa sorter kan man dock behandla med Nano impregnering alternativt färgfördjupare för att få en tåligare yta.

Bänkskivor i marmor och kalksten är porösare än granit men tål även de vatten och värme. Eftersom de levereras med en slipad (matt) yta går det enkelt att avlägsna eventuella fläckar från t.ex. citron eller vinsyra. Här slipad Bardiglio marmor och Azul slipad kalksten.

 

MASSIVA TRÄSKIVOR

Massivträ är varmt och vackert. Marbodals massiva träskivor ovan i oljad amerikansk valnöt och Ek levereras antingen hårdvaxade eller oljade. Trä är känsligare än laminat och sten. Träbänkskivor nära vatten eller spis bör vara hårdvaxade. En vaxad yta är nämligen halvblank och tål vatten bättre än en matt, oljad yta. Tänk på att behandla en oljad skiva regelbundet.

 

KOMPOSIT

Komposit består av naturliga mineraler, akryl och pigment. Det är ett massivt material, idealiskt för bänkskivor. På bilden Corian från CG Inredning. Bänkskivorna finns i ett stort urval av diskhoar som kan integreras i bänken utan synliga fogar. Kompositskivor är lättskötta och hygieniska och du kan få dem i skräddarsydd design för ditt kök.

 

LAMINAT

Laminatskivan Virrvarr från Perstorp numera ägd av Formica. Den så kallade Perstorpplattan blev en succé av sällan skådat slag när den lanserades i början av 1950-talet. Det slitstarka och dekorativa laminatet blev snart en vanlig syn på bord och bänkskivor runt om i hela Sverige. Från början fanns Perstorpplattan endast i ett begränsat antal färger och mönster, men antalet dekorer växte snabbt. Sigvard Bernadottes Virrvarr från 1958 är en klassiker som fortfarande produceras. Laminatskivor är billiga och relativt tåliga.

 

BETONG

Betong tål värme och de flesta vätskor men porslin går sönder när man tappar det mot skivan. Betongskivan är känsligt för syror och kan repas. Detta går dock att laga med sandpapper och bruk.

Vi har beslutat oss för en betong bänk med diskho i betong och toppskiva som fungerar som bardisk. Här kan familjen inta frukost och gäster få en drink medan kocken berättar vad som finns i grytorna.

Nu återstår det bara att finna någon som kan tillverka den åt oss.

5 svar på ”Bänkskivor”

  1. Hej!

    Jättebra tips!

    Till Anna-Carin, om du fortfarande läser detta. VAd är det för tunnelkamin ni har satt in. Vi är på jakt efter en men det verkar vara svårt att hitta och få exempel att titta på i verkligheten. De flesta familjer verkar sätta in vanliga braskaminer från tex Contura. Men Contura gör ju inga tunnelkaminer. Jättetacksam för svar.

    /Linda

  2. Hej Anna-Carin, Jag hade valt linolja den bidrar även till att trät blir något mörkare. Rådfråga en färghandlare. Jag har mycket goda erfarenheter av Nordsjö Idé & Design, Landskronavägen 14, Helsingborg Tel 042-12 60 70 De är superduktiga har hjälpt mig med experttips och goda råd under vårt husbygget. Lycka till!

  3. Hej Anna-Carin, Jag hade valt silikon som går i färg med parketten. Listen kan vara obehaglig att gå på.

  4. Anna-Carin säger:

    Braskamin:
    Har nu en inmurad tunnelkamin och parkett som går fram till den murade delen. Snickaren frågade om jag ville ha golvlist i övergången eller silikon. Tips tyckande, tack!

  5. Anna-Carin säger:

    Oh så bra saijt, jag ligger nästan i samma läge, ny braskamin, nytt kök och nya golv och har lite frågor 🙂
    Bänkskivan i köket:
    Jag har valt massiv valnöt på mina två bänkar. Linoljat som vara den och det säger bara slurp! och sedan ser trät fortfarande mycket torrt ut och är mycket känsligt. En bänkskiva uppvisade en spricka och nu har jag fått en ny.
    Nu är jag inne på att låta behandla den på något sätt. Har hört om kombinationen olja och vax och läser här om endast vax. Jag vill gärna ha fram den lite mörkare tonen (som ju då redan finns på bänkskiva nummer 2) men om jag börjar olja kan man ändå hårdvaxa då? I mitt tänk skulle detta kunna fungera men känner mej osäker. Linolja täpper ju inte till porerna men det bör ju vax göra. Tips och tyckande, tack!

Lämna ett svar