Att välja byggare…

Det är inte lätt att hitta en byggfirma som har tid att åta sig jobbet med att bygg vårt hus. Full av goda ambitioner om att ta in offerter från minst tre firmor och att ta reda på att de inte hade betalningsanmärkningar eller klagomål från tidigare huskunder.

Den första byggfirman var från området. De vill gärna ta jobbet, det tog lång tid att få offert på byggkostnad närmare bestämt två och en halv månad. Byggmästaren kom med goda förslag och visad intresse men hade allt för mycket att göra med byggen som de precis fått levererat. Jag pratade med Trivselhus och bad att de skulle rekommendera en byggare som de hade erfarenhet av att montera Trivselhus. De föreslog en firma och möte med byggaren bokades. Efter att ha väntat 6 veckor meddelade de oss att de inte hade tid att bygga vårt hus. Ytterligare ett företag från Halmstad föreslogs av Trivselhus. Information om våra HUSplaner skickades även de hoppa av efter en månads väntan på offert i september.

Av en slump hamnade jag på en webbtjänst för att komma i kontakt med entreprenadfirmor med stor entusiasm efterlystes byggare. Samtidigt skickades förfrågan om anbud till ytterligare fem byggare på e-post. Löften från två företag om att återkomma efter semestern, visade sig vara lönlöst. Ett av företagen skickade e-post och förklarade att de inte hade tid och det andra hörde aldrig av sig.

Jag börjar inse att det är stora nackdelar att inte ha knutit till sig en byggfirma innan bygget planeras. Ingen verkar behöva våra pengar och vi skulle nog mest bara vara glada och tacksamma om någon ville bygga vårt hus.

Bara den som gått igenom en process av det här slaget kan förstå vilka frågor som uppstår, vilken förvirring och starka känslor som rörs upp.

Ytterligare en byggfirma rekommenderades av Trivselhus. Jag ringde nästa dag och några dagar senare reste jag för att träffa Jörgen på Ji-Ge Bygg i ett hus de höll på att bygga, som levererats ett par veckor tidigare. Jag fick möjlighet att träffa snickarna och se hur de byggde. Med mig hade jag min morbror Bernt som är pensionerad snickare. Vi fick dessutom komma in i ett hus som Jörgen byggt i samma område för att kolla finish och detaljer.

Jörgen var entusiastisk in för att bygga vårt hus. Han sa att det skulle vara kul att bygga hus i Torekov under våren och sommaren. Jörgen har gett mig ett muntligt pris på telefon för montering, byggledning, samordning och tar arbetsmiljöansvar.

Tanken på att jag väntat och väntat på offerter från flera byggare gjorde att jag undrade hur han kunde ge mig pris så snart. Gav minst sagt ett leende.. De har ett schablon pris per kvadratmeter och Jörgen berättade att han räknat ut min offert på en planka. Genast begav sig Jörgen till bilen för att leta upp plankan…

Det viktigaste är att man litar på byggfirman och personerna som ska göra jobbet.

Lämna ett svar