Efterbehandlar betongbänkar med såpa

Betongen är vacker i sig själv med sin robusta karaktär. Men för att ge betongen en mjukhet och behaglig lyster samt fullända funktionen som diskbänk, krävs en behandling av ytan.

Slipning
Tag fram slippappret (kornstorlek 80), blöt betongen och börja slipa den med små cirkelformade rörelser.

Testa på provbiten först.

Betongen har en helgrå yta som är ca. 0,5 – 1 mm tjock. Denna yta kommer att ta lång tid att slipa igenom om man vill slipa fram stenen i betongen, ytan kallas då ”Terazzo”. Detta kan vara ett alternativ för den som tycker om sådan yta. Detta görs för hand eller med hjälp av en slipkloss. Man bör inte använda en elektrisk planslip då el och vatten inte är en bra kombination. När man anser att betongens yta är som man vill ha den byter man till slippapper med kornstorlek 240. Detta slippapper polerar i princip ytan då kornstorleken på slippappret är så fin. När man är klar spolar man rent ytan med vatten. Efter rensköljningen av ytan ska betongen självtorka (ca 1 dygn) innan man börjar med ytbehandlingen.

Det finns en hel uppsjö med alternativ till ytbehandling beroende på hur man vill att betongen ska se ut och få för egenskaper. I ett kök måste betongen vara helt tät så att inte matrester mm får fäste, dock bör man inte lacka (se mer om detta nedan). Utomhus ska den kunna stå mot väder och vind. I vardagsrummet har man inte lika stora krav på täthet som i köket men den skall ändå kunna stå emot fläckar.

Det absolut enklaste är att använda en ren såpa. Den får således inte innehålla några andra “rengörande” ämnen än såpan. Om såpan innehåller höga halter av tensider är den ett grovrengöringsmedel och bör därför undvikas. Halten av tensider bör vara lägre än 5%. Ren såpa finns hos de flesta välsorterade färghandlare. Om inget annat kan färghandeln ta hem på beställning. Späd såpan med vatten enl. tillverkarens beskrivning. Produkten kan även heta “Terrazzorent” eller liknande. Lämplig stensåpa är t ex Steinfix 50 eller Steinfix 60 (sök på internet efter närmsta återförsäljare).

10 svar på ”Efterbehandlar betongbänkar med såpa”

 1. Hej Alex,
  Jag rekommenderar inte att du slipar för hand. Använder en diamantslipskiva från Jula för vinkelslip med korn 60. Kostade bara 199kr. Ja, funkar det är det ju kanon. Jag sätter på diamantslipen på en borrmaskin. Börjar köra. Det fungerar, och det fungerar bra.
  Allt gott! //L

 2. Åh vad fint det ser ut.
  Jag och min kompis Pauline vill försöka oss på att gjuta betongbordskiva. Vi har några frågor gällande slipning för hand:
  1 Hur lång tid skulle du säga att det tar att skipa fram ballasten för hand?
  2 Är det något speciellt slipppper man ska använda eller går det bra med vanligt sandpapper?

  Så inspirerande sida😊

 3. Hej Saga,
  Du får slipa ytterligare en gång med sandpapper som inte färgar av sig. Lycka till!

 4. Hej,
  Använde mig delvis av er sida när jag skulle ge mig på att behandla en skiva i betong som jag gjutit själv. Problemet som nu uppstått är att jag använt mig av rött sandpapper (80 och 240 som står angivet) som nu har färgat av sig på ytan, allt skiftar i rosa. Några tips på hur jag får bort denna rosa ton?

  Tack,
  Saga

 5. Hej Vanja,
  Jag hade väntat tills dessa att du är säker på att det inte fryser. Du måste väta betongen innan du såpar. Jag har enbart erfarenhet av att såpa i rumstemperatur. Lycka till!

 6. Vanja Jonsson säger:

  Hej, jag är också i färd med att såpa ett betonggolv 31 kvm. Jag är bara osäker på om det går nu när det är rätt kallt ute? Golvet är oisolerat.

  MVH

  Vanja

 7. Hej Anna,
  Vi är jätte nöjda med trappan. Du kan även kontakta Peder som gjort min trappa tel 070 – 305 73 98.
  En liten förvarning kan jag dock utfärda den att jag målade åtta spjälor i räcket i timman. Tre strykningar så si så där 24 timmar målning till det kommer tiden för lasyr och målning av trappsteg och under trappan.

  Det var värt varje minut. Lycka till!

 8. Anna Jönsson Sunemark säger:

  Tack!

  Ser fram mot att sätt igång med gjutningen! Återkommer säkert inom kort med mer frågor.

  Som extrainfo kan jag meddela att vi idag har besök av snickaren som ska hjälpa oss med vår trappa. Han fick bl.a bilder av er trappa som inspirationsbild inför offerten:)

  Mvh Anna Jönsson Sunemark

 9. Härligt att höra!

 10. Ulrika Öberg säger:

  Hej,
  Jag vill tacka så jättemycket för alla bra tips ang slipning av betong. Hade ingen aning om att man skulle tillföra vatten.
  Min betongköksbänk blev superfin!
  Tack!!
  Hälsningar Ulrika

Lämna ett svar