Gjuter vinhyllor i betong – varje ledig stund

Vinkällare, liksom walk-in-garderoben, är ett måste!

Vinkällarplaner Steg 1 till 7 beskriver byggprocessen  Nu har vi kommit till Steg 5 Gjuta vinhyllor i betong.

 

Gör så här:

Formbygge
1. Börja med att göra en mall med betongröret med spiraltrappan och vinhyllor. Klipp ut vinhyllorna från mallen.

2. Rita av mallen på formplywoodskivan. Hyllan äe 360 mm djup + 30 mm för ryggen dvs 390 mm.

3. Såga till hyllplanet i 15 mm formplywood enligt mallen. Fortsätt sedan med övriga delar. Tänk efter hur du ska montera isär din form när du ritar och bygger. Tänk på att formdelarna tar 15 mm i anspråk i nederkant så att hyllan får den höjd du planerat. Det svängda ryggpartiet är av 7 mm plywood som kan bockas efter att det legat i blöt ett tag. En snygg detalj är att använda trekantslister mellan sidor och hyllplanet.

4. Börja monteringen av formen genom att skruva ihop formdelen av innerformdelen av hyllsidan. Sätt skruvarna med 50 mm centrumavstånd. Tänk omvänt dvs hur du ska demontera formen.

5. Se till att formen är ren innan ytterdelarna skruvas fast. När formen är helt tätslutande och kan ställas med hyllplanet uppåt inför gjutningsarbetet.

Gjutning


1.
Blanda Finja Glasfiberbruk i betongblandare. Blanda vatten först och pulver sedan. Blanda i ca 8 min med 5 liter vatten per säck (25 kg). Detta ger ca 15 liter färdigt bruk. Räkna ut hur mycket betong du behöver till din form 25 kg ger 12 liter betong.

2. Fyll formen genom att börja hälla bruk i ena benet. Häll därefter i ryggen och det andra benet. Knacka försiktigt med studsfri hammare (alt. gummihandtaget på hammaren) så att den luft som finns i formen pressas upp till ytan.

3. Fyll därefter hyllplanet till hälften med betong och lägg i armering i benen och på hyllplanet. Fyll med bruk och släta till ytan med hjälp av en spackelspade eller murslev så att ytan blir jämn och fin.

4. Låt bruket härda 1,5 dygn.

Demontera

4. Demontera formen försiktigt.  

12 hyllor är klara = 2 hyllplan bara 18 kvar att gjuta. Det tar några veckor till innan det är dags för montering…

Det här behöver du:

Till formen:
Formplywood skiva 15 mm
Plywood 7 mm
Trekantslist
Fogspruta med silikon
Matolja
Träskruv (3,0×25 mm)
Snickarverktyg t.ex. tumstock, vinkelhake, cirkelsåg (Eller be dem på byggvaruhuset att såga åt dig J), sticksåg, skruvdragare och hammare (studsfri) eller använd baksidan dvs gummihandtaget på din hammare.

Till gjutning och efterbehandling
Finja Glasfiberbruk (25 kg ger ca 12 liter färdig betong)
Betongblandare
20-litershink
Murslev

Tips!
Skruva inte ur skruvarna helt om du ska skruva ihop formen och gjuta flera hyllor. Det tar en stund att skruva ut 150 skruvar och sätta dit dem igen. Skruvdragare som kommer åt i trånga vrår är att föredra.

Lämna ett svar