Golv

Golv – grunden för interiören. Parkett, plast, klinker eller betong?

Trägolv

Trägolv är ett levande material som förändras med åren.  Det finns flera olika typer av trägolv. Fanér golv som lamineras i tre skikt med trät (fanér) överst ca 7 mm tjockt och kan inte slipas om. Lamellparkett har tjocklek mellan 14 och 21 millimeter och kan slipas om flera gånger. Ett golv med ytskikt på 2,5 mm kan slipas om 1-3 gånger. Massivt trägolv kan vara olika typer av parkett eller brädor av barr- och lövträd. Vanliga tjocklekar är 14, 20, 25 och 30 mm. Trägolv passar bäst på torra ytor, sämre i entréer med grus och fukt. Ett massivt trägolv kan slipas om och få ny ytbehandling. Lack ger trägolv en hård yta medan olja framhäver träets naturliga utseende. Lut gör att trät behåller en ljusare nyans.

Laminatgolv 

Laminatgolv är gjort så att ett tryckt bild, som oftast föreställer ett träslag, ligger på trägrund. Ytan behandlas med olika hartser vilket gör golvet mycket slitstarkt. Laminatgolv passar bra i kök, hall och i rum med direkt solljus eftersom de inte bleks. Golven är lätta att städa – bara att dammsuga och våttorka. Laminatgolv kan inte slipas men däremot lackas om för utökad livslängd.

Heltäckningsmatta & textila golv
Golv med heltäckningsmatta eller textil är ljuddämpande och fungerar som isolering vilket gör att rummet blir varmare. Heltäckningsmatta passar framförallt i sovrum. I rum med heltäckningsmatta binds dammet till matta och för att hålla mattan fräsch bör du dammsuga ofta och då gärna med roterande borstvalsmunstycke. Utöver dammsugning behöver mattan rengöra mattan med maskin minst en gång om året. Textila golv finns i flera material och tjocklekar och ett oändligt antal former, mönster och färger.

 Plast & linoleumgolv

Plastmatta är slitstark, lätt att rengöra och finns i massor av färger. Den passar perfekt i badrum, kök och tvättstugan. Linoleumglov finns både på rulle och i form av plattor och dessutom i många olika färger. Linoleumgolv tillverkas av naturliga råvaror från huvudsakligen växtriket, främst av linolja. Golvet blir mycket slitstarkt med lång livslängd och det är lättskött.

Klinker & stengolv 

Klinkers eller sten är slitstarkt. De passar i badrum och köp men även alldeles utmärkt i hallen och tvättstugan. Om du inte vill ha ett iskallt golv bör du lägga in värmeslingor. Det finns två varianter av värmeslingor vattenburen och el. Vattenburna slingor är billigare i driftskostnad.

Betonggolv

Har blivit super populärt det finns målade, slipade eller betonggolv med färgade stenar. Betonggolv är billigt i jämför med sten, ca 250-300 kr kvm mindre ytor. Enda nackdelen med att ha betonggolv i hemmamiljö är att betong inte tål syra, torka upp vinfläckar direkt! Men det går att minska risken med impregnering som skyddar mot fläckar till ca 90% …

Några tips! Lägg brädorna i samma ritning som ljuset faller in i rummet. Köp ett golv som går att slipa! Det bör vara minst tre till fem millimeter tjockt. Välj ett lättskött golv. Tänk på vilket slitage golvet utsätts för. Golvvärme får bättre effekt i ett smalt och tunt golv.

Lämna ett svar