Häggbom ”Världens skönaste fåtölj”

Carl Malmstens klassiska fåtölj Häggbom, ritad 1951 för länsarkitekt Sven Häggbom i Gävle, har utsetts till världens skönaste fåtölj i en mycket smal, men innerlig studie utförd av Mr Douglas McBride, NZ. Mr McBride var en resande affärsman som fick i uppdrag av sin morbror Bob Jennings att finna världens skönaste fåtölj under sina resor runt om i världen. Fyra gånger under lika många år besökte Douglas McBride Malmstenbutiken på Strandvägen i Stockholm.

Den första gången provade han alla modeller. Han fastnade för fåtölj Häggbom, noterade namnet på modellen och försvann. Nästa gång frågade han direkt efter fåtölj Häggbom, satte sig i den och konstaterade nöjt att den fortfarande var nr ett. Nu förklarade han också sitt beteende och det uppdrag han fått. Mr McBride förklarade att han ämnade gå noggrant tillväga, tackade för sig och försvann. Ungefär ett år senare var han tillbaka i butiken. Satte sig i Häggbom med en kännares min och deklarerade: ”It’s still the best”.

Innan han gick berättade Douglas att nu återstod endast ett fåtal butiker på hans lista, uppdraget var nästan slutfört. Så slutligen, efter fyra års resande och provsittande i världens alla hörn tog Douglas McBride sitt beslut. Han kom till butiken på Strandvägen en vacker vårdag, satte sig som hastigast i Häggbom och bad sedan att få titta på tyger. Valet föll på ett grönt mönstrat tyg av hög kvalitet. En order tecknades för leverans till Bob Jennings, Nya Zeeland.

Douglas McBride hade fullgjort sitt uppdrag, han hade funnit Världens Skönaste Fåtölj.

Häggbom ritades (1951) som ett beställningsarbete till dåvarande stadsarkitekten Sven Häggbom i Gävle. Man kan se hur Carl Malmsten försökt fånga beställarens karaktär i möbeln. Sven Häggbom var en reslig och myndig herre som tyckte om sitta tillbakalutad och bekvämt. Fåtöljen kan erhållas med fast sits eller lös plymå.

– Nja håller nog inte med riktigt med Mr Douglas McBride, min favorit är Jättepaddan.

Mitt auktionsfynd har fått sittdyna av fårskinn hos Peter på Duna.

Se tidigare inlägg om mitt Bukowskis nätauktion fynd? & Mellan skurarna…

Lämna ett svar