Så funkar vinkällaren

Vinkällaren består 4 st betongringar 2,5 m i diameter som sammanfogats. Det är solid konstruktion, resistent mot temperaturförändringar och vibrationer.

Vinet lagras horisontellt i separata lätt böjd ”betonghyllor”. Varje hylla rymmer upp till 56 vinflaskor.

Lecakulor ligger som isolering mellan betongröret och vinhyllorna. Källaren får jämn temperatur genom en ”naturlig ventilation” system bestående av två rör.

Sval luft kommer in i källaren genom ett rör i taknivå, varmluft pressas ner. Den varma luften leds ut i röret som är placerat i spindeln av trappan och i betongplattan(grunden av huset). Röret leds upp i ytterväggen till 1,5 m över marknivå.

Ventilationssystem förhindra att luften blir stillastående i källaren. Temperaturen är densamma som marktemperaturen 10-14 ° C.

Luftflödet av varm/kalluft genom rören strider mot fysikens lagar, varmluft stiger.

Nivåskillnaden på ventilationsrören gör att varmluft pressas ut genom den övre röret (placerat 1,5 m över marknivån i ytterväggen) och därmed kommer kall luft att strömmar in genom det nedre röret (placerat 30 cm över marknivå i ytterväggen) och pressa ut den varma luften.

Placeringen av ventilationsrör i ytterväggen är avgörande för att säkerställa vinkällarens klimat.

Se tidigare inlägg om vinkällarens konstruktion? Klicka  HÄR

8 svar på ”Så funkar vinkällaren”

 1. Hej Teodora,
  Jag kan dessvärre inte rekommendera de som gjort min glaslucka. Däremot så fick vi hjälp av Jimmie på http://www.montageservice.se de kan säkert hjälpa er.
  Allt gott! //Lajla

 2. Hej, gillar er vinkällare. Är det en glaslucka ni har till? Var får man tag på en sån glaslucka? Vad ska man tänka på för att få en sån gjord? Den ska klara av stt man står på den och är inte viktigt att den är motordriven. Dock ett plus. Tacksam för svar

 3. Hej David,
  Ja jag hade använt samma ventilations lösning men däremot så hade jag klätt innersidan av betongröret med platonmatta fuktnivå är ibland något hög men å andra sidan har jag sett vinkällare där det mer eller mindre rinner vatten på insidan. Tilläggas bör att jag inte upplevt något problem med vin p.g.a. för hög fuktighet.

 4. Hej!

  Väldigt roligt att läsa om er vinkällare. Jag skulle bli tacksam för svar på några frågor: Tycker ni att ventilationen fungerar som ni tänkt tänkt? Varför är dimensionen så liten som 50mm på ventilationsröret? Hade ni valt samma ventilationslösning igen?

  Tack på förhand!

  Mvh

  /David

 5. Hej Christer, Ta en titt här https://husplaner.se/gjuter-vinhyllor-i-betong/ så får du svar på din fråga.

 6. hej var köper man dom böjda blocken för vin hyllan

 7. Hej Staffan,
  Ursäkta för att jag inte besvarat din fråga tidigare. Dessvärre så kan jag inte rekommendera de som tillverka min lucka. Massor av problem har uppstått och motorn är inte installerad. Det visar sig att leverantören har sålt mig en konstruktion som inte är säker, den saknas klämskydd och elektrikerna kan inte installera motorn.

  Vi bygger en rörelsesensor som ska lösa problemet och jag hoppas att få allt installerat till jul.

  Vad det beträffar själva glaset så är det smart att använda 2–lagers härdat laminerat klart glas dels för att luckan inte ska bli för tung men även om glaset skulle gå sönder så att inte alla glasskärvor hamnar nere i vinkällaren.

  Om du ska installera motor kan jag rekommendera http://www.bloms.com/
  Jag utlovar ett inlägg på bloggen när vi löst problemen.

  Lycka till!

 8. Såg en bild på er glaslucka. Jag vill göra något liknande, men vet ej var jag skall leta efter delar, vad kan ni dela med er av?

  S

Lämna ett svar