spackla & sandpappra

Det är slitsamt att spackla och slipa, det är både enklare och roligare att måla.

Spackla
Redo att sätta igång! Utrustad två spackelspadar för att kunna stryka av och samla ihop överflödigt spackel under arbetet. Den bredaste bör vara minst 15 cm. Jag börjar med taket i badrummet. Alla skruvskallar är ordentligt indragna innan de spacklas över.

Vi har valt att använda Nordsjö Spackel Våt som är godkänt enligt måleribranschens standard för våtrum. Det uppfyller även de krav som anges i Husa AMA 08/RA 08, beträffande spackel för våtutrymme.

Låt varje lager spackel torka ca 4 timmar, tiden är beroende på skikttjocklek och temperatur i rummet.

Skarvar i tak och väggarna från golv till tak i sovrum och allrum/kök spacklas med Nordsjö Medium/LS 104 Sprut ett högfyllande lättspackel.

Alla sorters spackel sjunker ihop, mer eller mindre, när det torkar. Konsten är att spackla ”brett” för att skapa en så jämn yta som möjligt.

Sandpappra
Slipa överspacklade skruvskallar samt gipsskarvar lätt. Känn med handen så att inga fördjupningar eller spackelryggar uppstått.

Leta skuggor
När spacklet torkat drar du på ytterligare 1-2 lager med bred spackelspade. Kolla om väggen är jämn med spackelspaden. Sätt den på högkant mot väggen släpper den igenom ljus? eller med släpljus från en lampa som hålls intill väggen.

Slipat & klart
Räkna med slipdamm som tränger in överallt. En god idé att spackla innan du lägger golv, sätter in garderober eller kök. Efter slipningen borstar eller dammsuger du väggar och tak. Dammtorka till sist med fuktig trasa innan du målar.

2 svar på ”spackla & sandpappra”

  1. Hej
    Har du inte glömt något???
    Pappersremsa är bra att lägga i skarvarna för att förhindra sprickor.

Lämna ett svar