Takbeklädnad

Takbeklädnaden bör man bestämma redan vid val av konstruktion. Den traditionella takpannan kan ersättas av skiffer, takplåt, papp eller gröna tak.

Takpannor av tegel eller betong
I Sverige har tegeltak av tradition varit vanligast, men idag blir betongtaken allt vanligare. Betong finns i en mängd olika kulörer, men färgen har inte en lika ”levande” lyster som tegeltak och får heller inte samma patina med åren. Betong är ofta billigare än tegel.

1. En klassiker i tegelrött. 2. Gediget stenhus med gavelpannor. 3. Svart 2-kupig panna. 4. Försinkade plåtdetaljer, betongpannor, putsat hus och marksten. Snyggt!

Takpanna av tegel
Takpannor av tegel består av 100% lera som bränns i 1000 °C. Ett tegeltak ska ses över varje år, man behöver rätta till pannor som kommit snett, ersätta trasiga, etc.

Takpanna av betong
Takpannan består i sin grund av cement, fin sand samt färgpigment. En fördel med takpannor i betong är att det finns en mängd färger, ytor och former att välja bland. En betongpanna väger ca 50% mer än en traditionell tegelpanna.

 

1-kupig respektive 2-kupig takpanna

Det är de två vanligaste typerna på former att välja mellan. 1-kupig takpanna har endast en kupa, där av namnet. 2-kupig takpanna är den vanligaste varianten.

Olika färger att välja bland.

Fler färger att välja bland?  Benders takpannor

Tips! Prata med Byggnadsnämnden innan du väljer färg. Det kan finnas bestämmelser som styr dina valmöjligheter.

SKIFFER
Det väger inte mer än tegelpannor, det är naturligt färgbeständigt och man slipper tänka på underhåll och omläggning. Det är ett miljövänligt naturmaterial.

1. Samaca Classic 28 i dubbeltäckning med stormkrok 2. New England hus med skiffertak arkitekt Kay Linghoff

PLÅTTAK – STÅ – ZINK – ALUMINIUM – KOPPAR ELLER BLYPLÅT
Det som skiljer olika plåttak är ytbeläggningens tjocklek och förmåga att stå emot solblekning. Faktorer som påverkar takets livslängd. Oavsett om plåten är ytbelagd eller lackad, behöver den så småningom underhållas med målning.


1. Plannja Trend är ett lättmonterat plåttak som ger ditt hus ett extra lyft 2. Vacker mix med vit puts och koppar tak.

 

Modern Silver               Pannplåt                         Pannplåt rilla

Med Pannjas designprogram kan du i lugn och ro experimentera dig fram bland takprofiler, husmodeller och färgkombinationer. Pannja

 

PAPP – SHINGEL (papptaksliknande plattor) ELLER ONDULINE (asfaltinpregnerad papp)

         Shingel                                                    Onduline

SHINGEL
Shingel finns i olika former som ger ett vackert yttertak med samma känsla som ett traditionellt tak med tegel- eller betongpannor. Det passar alla typer av byggnader med en taklutning på minst 14°. Det finns i flera olika färger och utföranden.

Onduline
Onduline kan närmast liknas vid vägformad takpapp. Det är uppbyggt av korrugerad cellulosa som impregnerats med asfalt och infärgats i en beständig kulör, svart eller röd. Minsta taklutning 10°.

GRÖNA TAK AV TORV ELLER SEDUM
Ovanpå ett tätskikt växer fetblad och fetknoppsväxter, det vill säga torktåliga växter som klarar sig på tunt jordlager. De behöver varken klippas eller tas om hand och ogräs har svårt att slå rot.

1. Grönt Tak från Icopal. 2. Sommarhus i Danmark. Sedum-ört-gräsvegitation i höstskrud från Veg Tech 3. Chicago City Hall, borgmästaren Richard Daley har gjort Chicago till Nordamerikas ledande ”gröna tak” stad.

Inspirerande fotogalleri med gröna tak från hela världen National Geographic

Hur länge håller de olika taken?
Hållbarheten beror på underhåll och skötsel samt yttre faktorer som väder och vind. Rent generellt brukar man säga att tegeltak håller minst 100 år, betongtak ungefär lika länge, skiffertak upp till 100 år, plåttak (förzinkat) 20-30 år och moderna papptak 25-30 år och gröna tak har faktiskt längre livslängd än konventionella tak.

Lämna ett svar