Val av eldstad

Eldstaden ger inte bara mysfaktor den ger värme också. Du bör ta hänsyn till rummets storlek när du väljer eldstad. Placerar du en kamin som ger 10 kilowatt i ett rum som är 20 kvm får du värme motsvarande 10 element. Det blir alldeles för varmt och inte alls mysigt.

Kakelugn är en effektiv värmekälla. Den avger värme upp till ett dygn efter avslutad eldning. Varje kubikmeter huggen ved, ger ett energitillskott på 1100 kWh. Kakelugnar kostar mellan 10.000 och 25.000 kr och de kräver specialkunskaper för montering. Du kan inte placera en kakelugn var som helst eftersom de väger si så där en 800-2.000 kg.

Braskamin ger bra och snabb värme. För ännu mer effektiv uppvärmning väljer du värmemagasin eller fläkt till din kamin. De flesta kaminer har generöst med glas så du ser elden från flera håll. Vill du se ännu mer av elden i din kamin väljer du till en vridplatta och då står kaminen som en kung mitt i rummet och lyser åt alla håll!

Öppen spis ger hög mysfaktor men är inte så bra på att ge värme.
Vill du få bättre effekt av din öppna spis bör du sätta in en särskild spisinsats eller spiskassett.

Gjutjärnskamin

Gjutjärnskamin värms upp form men klarar inte att värma upp hela huset men den fungerar utmärkt som ett komplement.

Täljstenskamin alstrar och lagra värme med mycket god effekt. Täljstenens långa avsvalningstid gör att värmen från kaminen blir jämnare och varar längre.

Murspis ger känslan av en traditionell öppen spis, samtidigt som du får en effektiv lagring av värmen.

Kakelkamin har kakelugnskänsla de är klädda med specialtillverkat kakel. Den är ett alternativ till dig som inte kan bygga ett fundament. Kakelkaminen fungerar på samma sätt som en braskamin men den har högre effekt och värmer längre.

Heta Tips! Eldstaden måste sotas vart tredje år. Om du inte har råd att installera en eldstad när du bygger huset är det smart att i varje fall göra förarbete i form av förstärkt golv. Det finns lokala regler ta kontakt med kommunen för att få veta hur du får elda eller om det finns några krav på kaminen.

Lämna ett svar