FTX-Ventilation installeras

Huset utrustas med ett kanalsystem som sköter uppvärmd tilluft och ett annat som sköter frånluft under kontrollerade förhållanden. Detta sammanlänkas i en värmeväxlare som sköter värmeåtervinningen.

Energiberäkningen med F-ventilation (och med standardfönster) ger en C11 värmepump, 144 m aktivt borrhål. Det ger en preliminär energiförbrukning på 9130kWh/år + hushållsel.

Byte från F-ventilationen till FTX-ventilation ger det en C9 värmepump, 113 m aktivt borrhål. Det ger en preliminär energiförbrukning på 7880Wh/år + hushållsel.

Visst geren energibesparing (preliminärt 1250 kWh/år) men besparingen är såpass liten att det inte går att motivera detta enbart ekonomiskt. Ökad investering gör att payback-tiden blir väldigt lång. Däremot har FTX-ventilation många andra fördelar som kan göra att man ändå väljer det alternativet. Komfort, tystare, renare luft, jämnare luftflöde mm. Och snyggare ventiler! PAX standardväggventiler är stora, klumpiga och inte speciellt snygga.  Finns de snygga luftventiler?

Se tidigare inlägg Från- & tillfutsventillation med återvinning (FTX-system)

2 svar på ”FTX-Ventilation installeras”

  1. Hm… Installerar FTX för att vanliga ventiler är så fula. Inget konstigt. Helt naturligt.

  2. Hej,

    Gillar bloggen, mycket fint och intressant.

    Gällande din beskrivning ovan om byte från F till FTX och att besparingen på 1250 kwh/år inte motiverar det bytet ekonomiskt kan man ju bara hålla med om allt annat lika.
    Men det finns ju en ytterliggare dimension i din text ovan, iom bytet så skall ni borra grundare och välja mindre pump, det torde ju resultera i en lägre sammantagen kostnad för värmesystemet som ju snyggar till kostnadsbilden för FTX systemet något ytterliggare iaf.

    ha en trevlig helg.

Lämna ett svar