Att välja vitvaror

Hur väljer man mellan alla märken och modeller av vitvaror som finns på marknaden?

Priset
Man får det man betalar för, men det lönar sig att jämföra priser från fler ställen än ett innan man slår till. Dyrare vitvaror är mer designade och har mer funktioner.

Funktioner
Vilka funktioner önskar du av dina vitvaror?

SPISHÄLL
Allt fler väljer en induktionshäll de ser ut som en keramikhäll, skillnaden finns under glasytan.

Glaskeramikhällen är lättare att rengöra, drar mindre energi och en del har flexibla zoner för olika storlekar och former av kokkärl.

Induktionshällen värmer kastruller eller stekpannan med magnetism. Plattan blir bara varm när kokkärlet står ovan på. Eftersom ytan inte blir varm slipper du fastbrända matrester vilket gör att hällen är lätt att rengöra och risken för brännskador är minimal. Induktionshäll kräver speciella kastruller och pannor. Du kan testa dina kokkärl med en kylskåps magnet; fastnar magneten fungerar den på induktionshällen. Med induktion kokar du upp en liter vatten 2-3 minuter snabbare än med keramikhäll. Du sparar upp till 35 kilowatt-timmar/år.

Att laga mat på gasspis är ett annat alternativ. Installerar du gasol får du tänka på att gasoltuberna tar plats. Det finns även kombinerade el- och gasspisar.

I Råd & Rön test av spishällar från hösten 2011 fick sju av åtta keramiska spishällar likartade betyg trots att tusenlappar skiljer i pris.

UGN
Det finns naturligtvis flera varianter på ugnar. Det kan vara en vanlig ugn, dubbel ugn ock/eller varmluftsugn.  Inbyggnadsugn är dyrare men oftast bekvämare. I varmluftsugnen cirkulerar luften i ugnen vilket gör den mer effektiv än en traditionell ugn; det går att rädda flera plåtar samtidigt utan att byta plats på plåtarna.

Ugn med självrengöringsfunktion. Ugn som är belagd med en katalysemalj underlättar rengöring. Har ugnen pyrolysemalj är den i stort sett helt självrengörande.

MIKRO
Mikrovågsugnar finns i olika storlekar. Inuti kan den vara med eller utan roterande bottenplatta. Vitsen med en roterande bottenplatta är att maten blir jämnt uppvärmd. I vissa ugnar går det att stänga av rotationen, för de fall när man t.ex. ska värma mat på en fyrkantig tallrik.

Tänk på att de ska vara lätta att ställa in mikron. På den enklaste typen av mikrovågsugn väljer du själv effekt och ställer in tiden med timer. De mer avancerade mikrougnarna har digtalaprogram för viktstyrd tining och temperaturstyrd värmning och tillagning.

KOMBINATIONSUGN
I en kombinationsugn kan mikrovågor kombineras med annan värme. Ugnen kan ha över- och undervärme, varmluft och grill.

Vi funderar på att köpa en kombiugn. Främsta anledningen är att vi inte vill ha två en ugnar och en mikro, men med en kombi sparar man in en enhet. Visst är den är något mindre än en vanlig ugn. Siemens HB86K572S har en ugnsvolym på 42 liter.

KYL & FRYS
Fristående kylar och frysar som inkluderar det mesta man kan önska, kombinerade kyl och frysar, amerikanska side-by-side modeller. Alla kylskåp har automatisk avfrostning, medan de flesta frysar får avfrostas manuellt. På senare tid har dock även kommit frysskåp med automatisk avfrostning, vilket ju är bekvämt men kostar lite mer. Eftersom kyl och frys står på hela tiden drar den mycket energi, välj därför en energisnål. En kyl/frys har en beräknad livslängd om 15 år.

Jag har inte funnit någon aktuell test av side-by-side modeller.

DISKMASKIN
Hur mycket diskmaskinen rymmer anges i antal kuvert, enligt en internationell standard. Korgarnas utformning, vad du tänker diska och hur du packar det i maskinen avgör sedan hur mycket som faktiskt får plats. Förutom normalprogram för disk kan det finnas program för avspolning, skondisk med lägre temperatur och grytdiskprogram. Skondiskprogrammet sparar energi. Något som också är intressant med diskmaskiner, är att de håller tyst! (Och även tätt förstås, men detta klarar den av bra med sitt Aqua Stop). Det kan vara värt att lägga ned några extra kronor på att få en tyst diskmaskin.

Råd & Rön Diskmaskintest som genomfördes 2011 var Siemens diskmaskin Speed Matic SN 45M203SK bäst i test med följd av Siemens SN45M203SK och Bosch SMU58M12SK.

TVÄTTMASKIN Dagens tvättmaskiner är för energisnåla – de tvättar visserligen fläckfritt men oftast inte i så hög temperatur som krävs för att få bort bakterierna. Rena snusket, tycker överläkaren i mikrobiologi. Råd & Rön Tvättmaskintest från april 2011 hur maskinerna tvättar, sköljer och centrifugerar, hur lång tid det tar, energi- och vattenförbrukningen och hur enkla de är att använda. Förstaplatsen gick då till LG F1480QDS följt av Miele W5963WPS och Bosch WAS32782. En närmare granskning av det som känns mest relevant för en tvättmaskin, dvs att tvätten blir ren, så är Bosch och Miele lika bra, men maskinen från Bosch kostar hälften av Mieles tvättmaskin!

TORKTUMLARE
Torktumling är ett enkelt, men energikrävande och bullrigt sätt att torka tvätt. Och prisskillnaderna är stora – det skiljer mer än 10.000 kronor mellan den billigaste och den dyraste tumlaren i Råd & Röns Torktumlaretest från september 2011. I testet kontrollerades hur snabbt tumlarna torkar tvätt av bomull och syntet, hur bra automatprogrammen fungerar, hur skrynklig tvätten blir och hur lätta maskinerna är att använda och göra rena.

Mieletumlaren T 8827 WP och AEG TN95871 är vinnare, mellan dessa två skilde sig priset en avsevärt Mieles tumlare kostade nära 15.000 kr och AEG:s. ca 10.000 kr. Tumlarna skilde sig också åt när det gällde kondensorns effektivitet. Mieles kondensor har högst effektivitet.

Energiåtgång
Olika storlekar och modeller av vitvaror drar olika mycket energi. Kontrollera energiförbrukningen för modellen du väljer. Energimärkningen sker i en skala A-G, där A ges till en mycket energisnål modell, medan G ges till den mest energikrävande.

Buller
Det kan bli mycket ljud i köket och du bör därför kontrollera ljudnivån på den modell av olika vitvaror du väljer.

Vi ska ha öppet mellan kök och vardagsrum och då blir det viktigt att inte ha för mycket störande ljud. På en varmluftsugn låter fläkten när ugnen är igång och ett tag efter man stängt av den. I de flesta kylskåp låter kompressorn och ljudet kan variera mycket mellan olika modeller. Kyl/frys med ismaskin låter mer än en vanlig kyl/frys.

Trivselhus har gjort ett urval av vitvaror av hög standard och kvalitet. Utöver standarden finns sedan tillval eller lyx packet att välja för den som önskar. Bytespris från Trivselhus standard packet är 39.500 kr.

Lämna ett svar