Brandklassning

Finessen med brandklassning är att närliggande hus inte skall hinna börja brinna innan det evakuerats på boende och räddningstjänsten är på plats för att försöka förhindra en spridning. Det är därför kraven finns. Naturligtvis är det inte helt lätt att rädda hus som står nära, men i 80-90% av fallen så lyckas räddningstjänsten.

Mellan gästhus/garage och huset ska vi ha brandsäkerhetsklass EI-30. Vad innebär brandsäkerhetsklass EI-30? Väggar, fönster och dörrar skall stå emot brand i 30 minuter innan branden sprids.

För att klara EI-30 krävs antingen 2 lager gips eller 1 lager gips + 45 mm isolering i väggarna. EI-30 fönster till gästhus/garaget ca 40-50% dyrare än ett vanligt Elit Complete Alu, 51.000 spänn.

Det blir betydligt billigare än att ha E-15 fönster och väggar i gästhus /garage och husets gavel. Du väljer var du vill brandsäkra.

2 svar på ”Brandklassning”

  1. Det är räddningstjänsten i din kommun som bestämmer vilka regler som gäller hos dig. Jag har ca 1,4 m mellan huset och gästhus/garage.

  2. Vad bra att jag snubblade över denna informationen. Men jag har lite frågor, gäller den brandklassningen för ett visst avstånd mellan hus och garage/uthus? Och är det inte olika regler gällande fönster och dörrar om de inte sitter på väggen mot huset? Vet du var man ska vända sig för att fråga vad som gäller just sin egen fastighet (brandkåren?)?

Lämna ett svar