Svårt att välja husleverantör?

Passar på att sammanfatta några lärdomar.

Ett tips, välj bort säljare hos husleverantör som visar håglöst intresse. Är dom ohågade, svåra att komma till skott med, loja osv osv redan innan kontraktet har skrivits kan du ju lätt räkna ut hur mycket stöd du kommer att få sen efter kontraktets undertecknande och säljaren kvitterat ut sin provision.

En annan skillnad som jag upptäckte när jag granskade olika avtalsförslag var att betalningsplanen skiljer sig åt relativt mycket. Vissa husleverantörer vill ha betalt upp mot 70% efter husleverans, innan huset var stomrest/monterat. Jämfört med en totalentreprenadsleverantör där man betalade t.ex. 50% av kontraktssumman efter att stommonteringen av huset var utförd. En husleverantör ville även ha ett relativt stora belopp redan vid tillverkningsordern. Med tanke på att det är stora belopp vid husbyggen och att man troligen behöver ett byggnadskreditiv, så kan det bli en del räntepengar att spara med en för beställaren mer gynnsam betalningsplan.

Ett tips är att jobba parallellt med några kanske 2 eller 3 husleverantörer och jobba fram ett så komplett hus som möjligt innan ni gör det slutgiltiga valet.

Vi har även jämfört att bygga stenhus och lösvirkeshus båda alternativen är dyrare men har definitivt sina fördelar.

Trivselhus 3 749 484 kr
 Reformhus/stenhus  3 955 000 kr exkl. gäststuga/garage
 Byggton Villan/lösvirke  3 993 963 kr

Lite mer att tänka på.

Lämna ett svar