Tjänar du på att byta bank?

Byggnadskreditiv är ett beviljat lånebelopp som utnyttjas successivt under byggtiden. Det som skiljer ett byggnadskreditiv från ett vanligt bolån är att låntagaren inte får några pengar i handen. Utan de som vill ha pengar för att utfört jobb skickar istället in en faktura till banken som betalar den. Du kan också få ett kreditkort för att betala löpande småköp till bygget. Du betalar bara ränta för den kredit du utnyttjar. Sen ska sägas att räntan normalt är lite högre på ett byggnadskreditiv än vad den är för ett vanligt bolån.

Jag börja med att ta kontakt med min bank, där efter tog jag kontakt med ytterligare tre banker. Det visade sig att samtliga av bankerna som jag kontaktade var intresserade av att vara mig som kund.

Men är det inte svårt att byta bank? Nej, rent tekniskt ska det vara ganska lätt, utan det svåra är att bestämma sig för vilken bank man ska byta till!

  • Jämför bankerna på ett enkelt sätt genom att förbereda dig inför förhandlingarna med bankerna.
    En första utgångspunkt är att jämföra olika uppgifter på nätet och ha koll på vad de olika bankerna erbjuder för ränta. Ta med dig underlaget när du ska förhandla.
  • Ju mer påläst du är desto säkrare verkar du när du diskuterar med banken.
  • Låt banken veta att du pratat med andra banker. Förlorar de dig som kund förlorar de inte bara dina pengar utan också en liten del av marknaden.
  • Se gärna till att ha ett färdigt erbjudande med dig från en konkurrerande bank.
  • I utbyte mot en lägre ränta kan du erbjuda att starta ett pensionssparande eller öppna ett sparkonto hos dem.
  • Räntan man lyckas förhandla sig fram till är i princip helt individuell. Hur bra ränta du kan få beror mycket på hur intressant du är för banken som kund. Vilka inkomster du har, blir man helkund, kan banken göra fler affärer etc… Det går därför inte helt att jämföra mellan varandra om vilka räntor man kan få!
  • Det kan löna sig att locka med att flytta över annat sparande till banken när du väl förhandlar, bankerna vill gärna ha helkunder.
  • Men flytta inte över någonting från någon annan bank eller bolåneinstitut utan att banken belönar dig med lägre ränta eller andra förmåner.
  • Kontrollera också på hur lång tid din ränterabatt löper. Hos de flesta banker löper den bara på ett år och uppgraderas då till den vanliga räntan. Lyckas du inte pruta så mycket som du skulle vilja kan du försöka se till att rabatten inte är tidsbegränsad.

Pruta på avgifterna!

Betalar du för kort, internetbank etc beror det på en av två saker:

  1. Du har inte förhandlat med banken.
  2. Du har förhandlat med banken men du är så olönsam att de inte räds risken att du byter bank.

Handelsbanken blev mitt val. Förutom en OK ränta så bjuder de på årsavgifter för bankkort och bankfack 2012. Uppläggningskostnaden för byggnadskreditivet är bara 750 kr om du anlitar extern besiktningsman annars är den 4.500 kr per fastighet.

Tips:
Nästan alla kan dra av aviseringsavgifter för lån, årsavgifter för bankkort och kostnader för bankfack i deklarationen. Men tänk på att det bara är summan som överstiger 1.000 kronor som du får dra av. Du kan också dra av advokatarvoden, facktidningar och kassaskåp.

Lämna ett svar